Danas slavimo Začeće Svetog Jovana Krstitelja: Obavezno uradite jednu stvar

Ovog dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija.

Foto: Adam Jan Figel/Adam Jan Figel
Foto: Adam Jan Figel/Adam Jan Figel
.

Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Na današnji dan proslavlja se milost prema pobožnim i pravednim roditeljima Svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete, ali i čudo začeća Jovanovog u prestareloj Jelisavetinoj utrobi.

Pravo čudo – začeće Jovanovo dogodilo se jer je s njim Bog imao naročito velike namere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu, Spasitelju sveta.

Preko svojih anđela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdetne Sare, i Samsona od bezdetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdetnih, Zaharije i Jelisavete.

Preko anđela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namere. Kako su se mogla roditi deca od starih roditelja?

- Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svet, i koji za stvaranje prvoga čoveka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade. Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav - piše u crkvenom kalendaru povodom ovog praznika.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

Veruje se da bi na današnji dan svi roditelji koji nisu krstili decu trebalo to da učine ili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje. A oni koji nemaju poroda treba da se pomole i ne gube nadu.

Praznik koji danas obeležavamo, Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, decu a ne mogu da ih imaju.

Narod veruje da svi oni čija je želja za decom duboka kao i vera u Boga, ukoliko se na današnji dan mole za to, biće im ispunjeno.

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod. Jevanđelist Luka poželeo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije, gde je veliki prorok i posečen u Antiohiju.

Ali, uspeo je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog veka, pa je posle prenesena u Carigrad, odakle je i nestala u vreme Turaka, piše Magazin.novosti.