Danas je NAJSREĆNIJI UTORAK U CELOJ GODINI: Na VASKRŠNJI UTORAK dobro je uraditi jednu stvar

Vaskršnji praznici se uglavnom proslavljaju tri dana širom Srbije, pa je današnji dan u narodu poznat i kao Vaskrsni, Vodeni ili Svetli utorak.

foto: lukaszemanphoto/Shutterstock
foto: lukaszemanphoto/Shutterstock

Tradicionalno se utorak smatra "baksuznim" danom, ali to nije slučaj sa ovim - ovo je najsrećniji utorak u celoj kalendarskoj godini!

Po verovanju u Gruži na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. U Šumadiji se pak praznuju tri Vodena utorka, a osim današnjeg obeležava se i utorak posle Đurđevdana i utorak nakon Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva, piše Žena.blic.

U Vojvodini se Vaskrsni utorak, baš kao i ponedeljak, smatra danom plodnosti, a simbolično se tada momci i devojke prskaju vodom - što simboliše upravo plodnost i uspeh. Tradicionalno se veruje da muškarci devojke zalivaju ponedeljkom, a utorkom važi obrnuto.

Nevezano za kraj Srbije, univerzalno "pravilo" je da se dele radost i sreća i da se ovaj dan provede sa voljenim, bliskim ljudima.