Da li znate da se jaja NE PERU pre kuvanja - evo zbog čega

Oduvek slušamo mame koje nas revnosno podsećaju da svaku namirnicu treba dobro da operemo pre jela. Međutim, mnogi su u dilemi kada su u pitanju jaja, pa neki tvrde da ih pre prženja i kuvanja treba dobro oprati, dok su drugi ubeđeni u suprotno.

Foto: OlegRi/Shutterstock
Foto: OlegRi/Shutterstock
.

Znamo da ne bi trebalo da peremo sirovo meso pre kuvanja ili pečenja, jer to povećava rizik od kontaminacije bakterija i bolesti koje se prenose hranom. Bakterije mogu da se zadrže u sudoperi ili da dospeju na druge namirnice, dovodeći nas u potencijalni rizik trovanja hranom.

A da li ste znali da ne bi trebalo da peremo ni jaja?

Stručnjaci tvrde da ljuska sadrži prirodnu barijeru, koja kao omotač štiti jaje od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja nije dobro prati.

Pranjem jaja podstičemo prenos štetnih bakterija, kao što je salmonela, sa spoljne strane ljuske u unutrašnjost jajeta. Kada operete jaje, uklanjate tu prirodnu zaštitu na ljusci, a ako je napukla, štetne bakterije će lako preći u unutrašnjost jajeta, gde imaju idealne uslove za razmnožavanje.
Ako ne kuvate jaja dovoljno dugo, bakterije će dospeti u vaš organizam.

Prirodni zaštitni "premaz" na ljusci jajeta je prva linija obrane od bakterija, a ona se uklanja pranjem tokom pripreme za pakovanje i prodaju. U industrijskim uslovima, njega zamenjuje tanki premaz jestivog ulja, koji vraća zaštitu i on je koristan ako nameravate da neko vreme čuvate jaja.

Ako imate svoj kokošinjac i uzgajate koke nosilje, nemojte da perete ni ona jaja, koja su puna perja, izmeta i prljavštine. Ukoliko baš insistirate, koristite suv suđer i prljavštinu očistite bez upotrebe vode.