Da li znate čemu služi fioka ispod rerne?

U mnogim kuhinjama ploča za kuvanje i rerna su zajedno u jednom uređaju. I dok su funkcije ploče za kuvanje i rerne prilično jasne, postoji jedan deo rerne za koji mnogi ne znaju za šta služi - radi se o fioci ispod rerne.

Foto: Africa Studio / Shutterstock
Foto: Africa Studio / Shutterstock
.

Pre nego što saznate odgovor na ovo pitanje, treba da proverite kakvu fioku imate. Ispod rerne se mogu nalaziti dve vrste fioka: fioka za zagrevanje i fioka za odlaganje stvari.

Fioka za zagrevanje

Fioka za zagrevanje je fioka koja održava hranu toplom. U zavisnosti od modela rerne, postoje dva različita načina za proveru funkcije ove fioke. Prvo pronađite upravljačku ploču svoje rerne. Unutar nje se najčešće nalazi poseban deo gde se može kontrolisati temperaturu u fioci rerne. Takođe, u nekim fiokama se nalazi dugme za regulaciju temperature. Ukoliko ni to nemate u svojoj fioci rerne, onda je ona namenjena za odlaganje stvari.

Za šta možete da koristite fioku za zagrevanje?

Ako imate pećnicu s fiokom za zagrevanje, postoje različite namene za nju. Međutim, treba imati na umu da ona nije dodatni prostor za kuvanje. Fioke za zagrevanje trebale bi da se koristite samo za zagrevanje hrane. To je zato što je temperatura fioke ograničena, pa je kuvanje hrane u tom prostoru jako teško.

Temperature u fioci za zagrevanje se razlikuju u zavisnosti od modela pećnice, stoga svakako proverite uputstvo za upotrebu, piše 24sata.hr.

Fioka za zagrevanje savršena je ako želite da jelo održite vrućim dok završavate kuvanje ostatka obroka. Takođe se može koristiti za narastanje testa za hleb, kiflice i tome slično.

Kako god da koristite fioku za zagrevanje, to je odličan prostor koji će dobro doći u svakoj kuhinji.

Fioka za odlaganje stvari

Ako u fioka nema funkciju zagrevanja onda ona služi za odlaganje stvari poput plehova za pečenje, kalupa za mafine, manjih tiganja i tome slično. Važno je samo da to je to što tu odlažete bezbedno. Iako se u toj fioci ne nalaze grejači, treba imati na umu da je izvor toplote blizu, pa se može preneti i u fioku. Izbegavajte da u njoj čuvate plastične folije i druge predmete koje toplina može da ošteti.