Da li znate čemu služi CILINDAR NA KABLU za punjenje laptopa ili mobilnog telefona?

Da li ste se ikada pitali čemu služe oni debeli cilindri pri samom kraju punjača za laptop ili mobilni telefon?

Ilustracija Foto: Ake Studio/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ake Studio/Shutterstock
.

Jeste li se ikada pitali čemu služe oni debeli cilindri koje se nalazi pri kraju kabla za punjenje vašeg laptopa ili mobilnog uređaja, pita Interesting Engeineering.

Ti cilindri se često nalaze i na kablovima koji spajaju tastaturu sa računarom, a unutar svakoga od njih nalaze se takozvani feritni filteri, koji se koriste da bi se eliminisao gubitak energije u žici.

Čuvaju energiju od interferencija

Ponekad se zovu i EMI filteri, ali uvek se koriste za punjenje baterija i prenos energije. Dok struja prolazi kroz kabl, može doći do dosta velikog gubitka energije usled elektromagnetne interferencije. Feritni filteri se uvek spremaju blizu izvora energije, što znači da se obično nalaze pri kraju kablova. U svakom cilindru nalazi se mala količina feritne keramike, koja apsorbuje elektromagnetnu buku visoke frekvencije.

Feritni filteri se nalaze u plastičnom omotaču, a ako ga otvorite u njemu ćete pronaći dve polovine feritnog keramičkog cilindra. Osim zaustavljanja elektromagnetne interferencije, ovi filteri mogu zaustaviti i interferencije iz drugih signala, poput mobilnih ili drugih obližnjih izvora energije, prenosi tuzlanski.ba.