Da li se ISPLATI DA KUPUJEMO na Crni petak - šta ste želeli da kupite, a šta su vam zapravo prodali?

Crni petak se održava poslednjeg petka u novembru svake godine i tada se očekuju popusti u većini radnji, ali i redovi ispred prodavnica. Zanimalo nas je koliko građani Srbije čekaju popuste za Crni petak i da li su im kese pune proizvoda baš na taj dan?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Da li treba da se plašimo ili da se radujemo Crnom petku i sniženjima? Hoće li se ova godina razlikovati od prethodne kada uzmemo u obzir situaciju na svetskom tržištu? Na ova i slična pitanja, gostujući u emisiji "150 minuta" odgovarao je finansijski savetnik i urednik portala Kamatica Dušan Uzelac.

"Dominantni su prodajni trikovi. Zato je važno da napišemo spisak šta želite da kupite. Tako ćete videti šta ste želeli i šta su vam prodali. To je ona razlika koja će pokazati ustvari koliko ste podložni trikovima i tome da vam prodaju, a ne da vi kupujete", napominje Uzelac i dodaje:

"Kada akcija kreće od mene, to je onda kupovina. A kada nam prodaju nešto, vi razmišljate ovako: "aha, ovde je popust, hajde da proberem, možda nešto ima za mene". Nismo planirali da kupujemo ništa sa tog rafa, ali tek što smo videli psihološki trik, odlučili smo da kupujemo. Sa damama najviše manipulišu sa onim konceptom "ograničene količine". Zašto baš kod njih? Zato što su žene osetljivije, zato što imaju funkciju majčinstva i svaki ograničeni resurs njima pali lampicu "ja ovo moram da kupim"", objašnjava Uzelac.

Koje još trikove nam je finansijski savetnik otkrio, da li je pametno kupovati tokom Crnog petka, objasnio nam je Dušan Uzelac u nastavku: