Da li je kapa zelena ili braon? Optička iluzija napravila pometnju na internetu (VIDEO)

Jedna žena izazvala je ozbiljnu raspravu na internetu kada je pokazala svoju novu kapu.

.

@oteliacarmen Why lighting should be just as important as color/material selections!! #interiordesign #learnontiktok #designertips #colortheory #shopwithme ♬ Do It To It - ACRAZE

.

Otelija Karmen podelila je sa svojim pratiocima na TikToku video svoje tek kupljene zimske kape, i to je bio povod žučne rasprave među korisnicima ove društvene mreže. Naime, oni nikako nisu mogli da se usaglase oko toga da li je kapa smeđa ili zelena.

“Danas sam kupila ovu zelenu kapu u prodavnici i donela je kući – kad sam je izvadila, pomislila sam: ‘Zašto je sada smeđa?”, upitala je Otelija.

Tada je shvatila da se to događa zbog fenomena zvanog metamerizam - promena boje koja se reflektuje na objektu zbog spektralnih emisija iz različitih izvora svetlosti. Uglavnom svaki izvor svetlosti ima svoju ‘boju’, pa kada se projektuje na određenu površinu, utiče i na njenu boju.

@oteliacarmen Reply to @shaunmacl The magic hat in natural daylight, not what I expected 😅 #colortheory #metamerism #dayinmylife #shopwithme #STEMtok ♬ Stuck in the Middle - Tai Verdes

.

U konkretnom slučaju možemo videti da je zbog rasvete u prodavnici Otelijina kapa bila zelena, ali osvetljenje u njenoj kući učinilo je da izgleda smeđe.

Čak i u njenom domu kappa je menjala boje iz crvene u smeđu u trpezariji, da bi u spavaćoj sobi postala zelena. Odlučila je da iznese kapu na prirodno svetlo kako bi utvrdila koje je zapravo boje i odgovor je - smeđa. Ni Otelijini pratioci nisu mogli da se usaglase o kojoj boji je reč, čak ni nakon njene konstatacije da je smeđa, pa ne čudi što su njena dva snimka pregledana preko sedam miliona puta.