Za svoj sledeći odmor možete se odlučiti za prelepe plaže ili zimske zemlje čuda, ili možete krenuti na izlet u istoriju. Ova četiri svetska čuda još uvek postoje, a vi ih zaista možete posetiti! Nije kasno da pogledate ove divne lokacije, ali ne čekajte predugo. Nikad se ne zna kada će ovi spomenici nestati.

Foto: YURY TARANIK/Shutterstok

Tadž Mahal

Čista lepota indijskog Tadž Mahala dovoljna je da ostanete bez daha. Bilo je potrebno više od 20 godina da se izgradi nakon što ga je 1632. godine naručio mogulski car, Šah Džahan. Prekrasna građevina je zapravo izgrađena za smeštaj grobnice njegove omiljene žene, Mumtaz Mahal. Tadž Mahal svake godine primi oko 8 miliona posetilaca!

Foto: Sean Pavone/Shutterstok

Koloseum

Koloseum u Rimu u Italiji, prvi put je otvoren 80. godine nakon što je bilo potrebno deset godina da bude potpuno izgrađen. Da bi se Koloseum dovršio, bilo je potrebno 1,1 milion tona betona da se upari sa kamenjem i ciglama. To je najveći amfiteatar na svetu!

Foto: aphotostory/Shutterstok

Kineski zid

Kineski zid ne samo da oduzima dah, već je nekada bio i neophodan. Napravljen od niza materijala, poput drveta, kamena, cigle, pa čak i nabijene zemlje, zid je vekovima služio kao zaštita od neprijatelja. Zid je stajao skoro 400 godina, a krajem 19. veka bio je skoro srušen da bi se napravio put za put. Zid je dugačak oko 8.851 km!

Foto: Anton Belo/Shutterstock

Velika piramida u Gizi

Šta bi ova lista bila bez neverovatne Velike piramide u Gizi?! Ovo dominantno delo majstorstva je takođe najstarije od svih nalazišta na našoj listi. One su tu od 2560. godine pre nove ere. Ova piramida je jedna od tri u kompleksu piramida u Gizi i daleko je najupečatljivija. Još uvek možete da organizujete putovanje da vidite ovo zapanjujuće delo arhitekture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.