Papa Franja opet ruši tabu: „Razvod je nekad neizbežan!“

Poglavar Katoličke crkve koja je oduvek propovedala neraskidivost braka, izjavio je da je ponekad bračnim partnerima nemoguće da ostanu zajedno: “Nekada je razvod braka moralni imperativ.”

.

„Istina je da postoje slučajevi kada je razvod neizbežan. Nekada on čak postaje moralni imperativ”, rekao je papa tokom redovne audijencije sredom na Trgu svetog Petra u Rimu.

Papa Franja je rekao da misli na slučajeve nasilja u porodici i eksploatacije, koji ugrožavaju slabijeg partnera ili malu decu.

Do njegovih zapažanja vezanih za razdvajanje bračnih partnera dolazi samo dan nakon što je objavljen radni dokument za sinod predviđen od 4. do 25. oktobra, što će biti svetski sastanak biskupa na kojem će se razmatrati kako se odnositi prema ljudima koji se ne ponašaju u skladu sa katoličkom porodičnom etikom, uključujući slučajeve razvoda, nevenčanih parova i homoseksualaca.

“Oko nas nalazimo nekoliko porodica u takozvanim, ne volim tu reč, neregularnim situacijama, i postavljamo sebi mnogobrojna pitanja. Kako im možemo pomoći? Kakvu podršku možemo da im pružimoi? Kako da ih podržimo tako da deca ne postanu taoci svog oca ili majke”, rekao je papa.

Izvor: net.hr