Mario Vargas Ljosa danas u „Delfi“ knjižari u SKC!

Nobelovac Mario Vargas Ljosa stigao je u Srbiju na poziv izdavačke kuće Laguna. Odmah po dolasku peruanskog pisca u prestonicu novinar Radio Lagune Željko Blažić dobio je ekskluzivnu izjavu. Na pitanje šta očekuje od susreta sa čitaocima, peruanski pisac Vargas Ljosa je odgovorio:

.

- Voleo bih da upoznam čitaoce u Beogradu i Srbiji. Nadam se da će biti onih koji će tražiti moj autogram i posebno se nadam da će biti mladih ljudi među njima, jer verujem da mladi čitaoci vraćaju mladost jednom piscu.“

Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu, a prvo delo, dramski komad „Inkino bekstvo“ napisao je sa 16 godina. Za prvu objavljenu knjigu, zbirku priča „Šefovi“ dobio je nagradu „Leopoldo Alas“, a postao je poznat posle objavljivanja romana „Grad i psi“. Objavio je druge romane, studije, eseje i dramska dela. Dobitnik je nekih od najnačajinijih priznanja, među kojima nagrade Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN Nabokov i 2010. Nobelove nagrade za književnost.

Na pitanje novinara Radio Lagune koliko poznaje našu književnost i da li je čitao knjige naših autora Vargas Ljosa je odgovorio:

- Čitao sam kad sam bio mlad dela Ive Andrića, koji je takođe dobio Nobelovu nagradu i koji je tako dobio veliku popularnost u celom svetu. Vrlo dobro se sećam da sam čitao „Na drini ćuprija“. Posle sam čitao Danila Kiša kada sam živeo u Parizu. Čini mi se da je divan, fantastičan pisac. Ne samo njegove priče, već i njegova pozorišna dela od kojih su se neka igrala i u Peruu.“

Dolazak jednog od najvećih savremenih svetskih pisaca Marija Vargasa Ljose veoma je važna poseta za Lagunu i našu zemlju. Peruanski nobelovac će danas gostovati u Novom Sadu, od 19 sati. Na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće priređen Razgovor s piscem koji će voditi hispanista Bojana Kovačević Petrović. Uvodnu reč daće najveći stučnjak za hispansku književnost, prof dr Dalibor Soldatić, nakon čega će Vargasu Ljosi biti dodeljana i Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

U utorak, 23. juna od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u nobelovac Vargas Ljosa potpisivaće svoje knjige. Izdavačka kuća Laguna objavila je dvanaest knjiga Vargasa Ljose. „Avanture nevaljale devojčice“ objavljene su 2008. godine. Usledili su romani „Pohvala pomajci“, „Pantaleon i posetiteljke“, „Povest o Majti“, „Jarčeva fešta“, „Grad i psi“, „Razgovor u Katedrali“, „Keltov san“, „Zelena kuća“, „Rat za smak sveta“, „Diskretni heroj“, i prvi put na srpskom jeziku memoari „Riba u vodi“. Prepoznatljivim majstorskim stilom Mario Vargas Ljosa u svojim memoarima iznosi jednostavnu istinu o ključnim fazama svog života pružajući nam motive iz kojih su nastala njegova najvažnija književna dela i mogućnost da ih sagledamo u novoj ravni. „Riba u vodi“ predstavlja ne samo strasno i neizostavno svedočanstvo već i jednu od najznačajnijih knjiga iz njegovog celokupnog književnog opusa.

Do 30. juna u knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33 prilikom kupovine tri ili više knjiga Vargasa Ljose kupac stiče pravo na popust od čak 30%.