Mesečari ne udaraju u zidove, evo i zašto...

Američki naučnici pronašli su odgovor.

.

Da li ste se ikada zapitali kako je moguće da, iako spavaju dok hodaju, mesečari nikad ne naiđu na zid? Američki naučnici pronašli su odgovor.

Naučnici Medicinskog centra “Langone” zaključili su da grupa ćelija mozga koja je zadužena za navigaciju ostaje aktivna i tokom sna – u istoj meri u kojoj je aktivna dok smo budni.

Dvogodišnje istraživanje, sprovedeno analizirajući ponašanje miševa, nadgradnja je studije objavljene prošle godine koja je pokazala da u mozgu postoji neki oblik “prirodnog GPS sistema”, tj. grupa ćelija koje nas usmeravaju dok se krećemo.

Američki stručnjaci su proučavali moždanu aktivnost miševa tokom REM faze i otkrili da se “moždani kompas” miševa kreće istom brzinom kojom to čini dok su oni u budnom stanju.

„Već dugo znamo da mozak radi i dok spavamo“, rekao je Gjorgi Buzsaki, profesor neurolorije na Univerzitetu u Njujorku i član tima koji je sproveo istraživanje, i dodao da sad, međutim, znamo i da održava orijentaciju.

To saznanje zanačajno je jer bi moglo da pomogne naučnicima da pronađu način za lečenje poremećaja orijentacije, zaključio je Buz.

Izvor: Nacionalna geografija