U ovim gradovima ne cvetaju ruže, ali vam plaćaju da živite u njima

Zvuči gotovo nevarovatno, ali možete li zamisliti da postoje zemlje, gradovi, mesta, gde vam država plaća da živite u njima? Naravno, reč je o američkim gradovima....

.

Iako na prvi pogled zgleda kao neka šala i gotovo nestvarno, ipak u Sjedinjenim Državama takvi gradovi postoje. Predstavljamo vam par gradova u koji nude novac, tj. plaćaju vam da živite u njima....

Gradić Harmoni u Minesoti

U tom gradiću spremni su da daju i do 12 000 evra ako želite tu da se nastanite za stalno. Budući da su svesni da je većini kuća u tom gradiću potrebno mnogo popravke i ulaganja novca, osmislili su podsticaj za nove stanovnike. Nebična akcija grada Harmoni traje već nekoliko godina.

Grad Detroit

Proteklih nekoliko decenija Detroit je bio u prilično teškoj situaciji, što za posledicu ima potpuno napuštene delove grada. Da bi se izborili s tim, oni su pokrenuli Challenge Detroit, program koji podstiče mlade, sposobne i obrazovane ljude da se nastane u tom ekonomski propalom i pomalo praznom, zapuštenom gradu.

Država Aljaska

Ako niste zimogrožljivi i ako vam ne smeta zima, onda je ovaj program naseljavanja prava stvar za vas ako ikada odlučite da živite u SAD. Naime, Aljaska plaća ljudima koji tu stalno žive. Da biste dobili novac potrebno je samo da se preselite na Aljasku i da dokažete da ste se preselili zauvek. Nakon što to uradite, Aljaska će vam svake godine isplaćivati 18 000 dolara.

Grad Čatanuga u državi Tenesi

Nedavno je dobio nadimak GigCity, što znači da u Čatanugi svaki građanin ima pristup vajrles internetu brzine (1GB) gigabajt po sekundi. Zbog toga su osmislili program GeekMove koji bi trebalo da pomaže mladim kompjuterskim genijalcima koji imaju i želju da se tu presele i da tu i rade.

Saskačevan

Da bi privukli što više mladih intelektualaca, iz ove kandaske pokrajine odlučili su se da ponude 20 000 kanadskih dolara mladim ljudima iz Kanade, ali i imigrantima, da bii tu živeli i radili najmanje sedam godina. Jedini uslov je da ste nedavno završili fakultet (posle 2006. godine) i da ste spremni da se suočite sa kanadskom ekstremnom zimom.

Nijagarini vodopadi

Dok mnogi sanjaju da posete ove čuvene vodopade, tamošnje vlasti na sve načine pokušavaju da privuku mlade stanovnike. Za to daju podsticaj od 7 000 dolara za otplatu studentskog kredita, ako imate želju da živite tamo. Uslov je da ste tek završili fakultet, a program koji se time bavi je Live NF.

Kanzas

Država Kanzas je spremna da plati ljudima da dođu da žive i rade kod njih. Od 105 delova ove države, 77 pruža finansijsku pomoć novim stanovnicima. U zavisnosti od toga za koji deo države Kanzas se odlučite, možete da dobijete i do 15 000 dolara za otplatu studentskog kredita, ili da budete oslobođeni plaćanja poreza punih pet godina.

Izvor: vijesti.ba