20 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o pingvinima!

Ta predivna pernata stvojrenja sa južne hemisfere koja se preslatko gegaju. Njihovo veličanstvo pingvini!

.

Pingvini (lat.naziv Spheniscidae) su familija vodenih, neletećih ptica, koje žive uglavnom na južnoj hemisferi. Obuhvataju šest rodova sa 17 ili 20 vrsta. Pingvini su prilagođeni životu u vodi sa krilima koja su evoluirala u peraja.....

Hrane se račićima, ribom, lignjama i drugim morskim životinjama koje love dok plivaju pod vodom. Pod vodom provode skoro polovinu svog života. U vodi su zato izuzetno okretni. U njihovom glatkom perju se nalazi sloj vazduha koji ih štiti od hladnoće ali i pomaže pri ronjenju. Pod vodom mogu da dostignu brzinu od 5 do 10 kilometara na čas, a nek vrste i do 36 kilometara na čas

U nastavku pročitajte koje su to zanimljive činjenice vezane za pingvine, simpatične životinjice u "crno belim frak odelima"

1. Pingvini su jedna od oko 40 vrsta ptica koje ne mogu da lete.

2. Naučnici kažu da postoji 17 vrsta pingvina. Od ovih 17 vrsta, 13 ih je ugroženo, a neke su čak i na ivici izumiranja.

3. Pingvini često putuju tako što se sankaju na svojim stomacima. Istraživači veruju da je ovo pingvinima efikasan, ali takođe i zabavan način kretanja.

4. Svi pingvini žive u južnoj hemisferi, od Antarktika do toplijih voda Galapagosa u blizini ekvatora. Ni jedan pingvin ne živi na severnom polu.

5. Pingvini su vrlo društvene ptice. Čak i na moru, pingvini obično plivaju i hrane se u zajednicama. Neke kolonije na Antarktiku mogu imati i do 20 miliona pingvina!

6. Od svih pingvina i svih ptica, Carski pingvin (Aptenodytes forsteri) živi u najhladnijem okruženju. Na njihovom prirodnom staništu, Antarktiku, temperature zraka mogu biti i -40 stepeni Celzijusa, gde brzina vetra može dostići i do 144 km/h.

7. Pingvini mogu da ostanu pod vodom 10-15 minuta (Carski pingvin može i do 20 minuta) pre nego što izrone da bi udahnuli vazduh

8. Pingvini na Antarktiku nemaju kopnenih neprijatelja.

9. Kraljevski pingvini mogu da formiraju kolonije gnezda do 10.000 pingvina. Svaki pingvin u koloniji se nalazi na istoj i tačnoj udaljenosti od svog komšije pingvina

10. Pingvini vide bolje pod vodom nego na kopnu. Mnogi naučnici veruju da su pingvini ekstermno kratkovidi na kopnu.

Na sledećoj strani pogledajte još 10 zanimljivosti...

11. Crna leđa pomažu pingvinima da se stope s okolinom (morem, kopnom, stenama) i na taj način izbegnu predatore koji ih vrebaju sa visine. Bela boja na stomaku im pomaže da izbegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi).

12. Različite vrste pingvina privlače partnera na različite načine. Kraljevski pingvini pjevaju duge pjesme sa svojim partnerima. Mužijaci Papuanskih pingvina poklanjaju svojim partnerima darove koji se uglavnom sastoje od šljunka ili kamenja. Za pingvine, jaka ‘ljubavna’ veza je izuzetno važna za podizanje mladih.

13. Veći pingvini obično žive u hladnijim krajevima. Manji pingvini obično žive u umerenim i toplijim krajevima.

14. Najstariji pronađeni fosil pingvina, Waimanu manneringi, star je oko 60 miliona godina. Njegovo ime dolazi od Maori pojma za vodene ptice.

15. Pingvini mogu kontrolisati protok krvi u svojim ekstremitetima.

16. Pingvini mogu piti slanu vodu jer imaju posebnu žlezdu koja filtrira so iz krvotoka.

17. Odrasli mužjak Carskog pingvin je ptica koja može izdržati najduže bez hrane. Tokom perioda inkubacije, onm može da ne jede oko 115 dana!

18. Pingvini se obično ne boje ljudi.

19. Pingvini su izgubili sposobnost da lete prije nekoliko miliona godina. Međutim, oni su ptice koje najbrže plivaju i najdublje rone. Ujedno su i najveće vodene ptice.

20. Neki istraživači su primetili da muški i ženski pingvini ponekad "varaju" svoje partnere.

Izvor: Zanimljivosti dana