Zanimljivosti

Parfem star 150 godina ponovo u prodaji

Dve bočice parfema, zapečaćene voskom, smeštene su 1864. godine zajedno sa ostalim stvarima na brod "Meri Selestija", ali nikada nisu stigle do svog odredišta. Brod se nasukao na greben, i odneo sa sobom tajne ovog parfema u vodeni grob, 55 metara pod vodom. Ipak, 2011. godine parfem je nađen, a ovog meseca će se u prodaji naći verna reprodukcija originalnog parfema starog 150 godina.
16.10.2014. - 08:47h

- "Ovaj parfem je čekao 150 godina da ga neko stavi i sada, konačno, to i može da se desi", rekla je Izabel Remzi-Brekstoun iz Bermudskih parfimerija. Ona je od bermudske vlade tražila posebnu dozvolu da iskopira ovaj parfem po morekularnoj strukturi.

Iako su svi dugo čekali da pomirišu ovaj parfem, prvi utisak, nažalost, nije bio sjajan. Kada je prvi put skinula voštani čep i pomirisala tečnost, nije bila ni malo impresionirana. Nakon 150 godina raspadanja, parfem je imao miris "prljavih piratskih nogu".

Iako su dve bočice bile čuvane na relativno dobrim uslovima, na tamnom i hladnom dnu mora, parfemi koji sadrže ogranske čestice vremenom počinju da se raspadaju, i ne mirišu ni najmanje lepo.

"Ali, nije ni bilo bitno kako miriše. Ono što je zaista bitno jeste činjenica da ste u mogućnosti da pomirišete 150 godina istorije. Možete da pomirišete gosta", rekla je Remzi-Brekstounova.

Tim je dugo radio na tome da otkrije od čega je tačno parfem bio napravljen i kako da napravi isti takav. Parfem "Piesse and Lubin" je bio veoma popularan u 19. veku, a kada su uspeli da pređu preko komponenti koje su se godinama raspadale, naučnici su bili iznenađeni kako ovaj parfem zapravo dobro miriše.

"Bila sam šokirana kako je sveža i cvetna formula, i koliko citrusa ima. Veoma je lep i osvežavajući i uopšte ne miriše staromodno" objasnila je Izabel.

Parfem će se prodavati po ceni od 225 dolara.

Izvor: Heber.ba