Više neće biti katanaca ljubavi u Parizu?

Oko 700 hiljada katanaca zakačeno je na mostovima Pariza koji su od istorijske važnosti, najverovatnije će svi biti uklonjeni zbog zahteva nove gradonačelnice An Idalgo.

.

Čini se da se obruč steže oko katanaca ljubavi koji su očarali srca romantičara širom sveta.

Veće u Parizu najavilo je preuzimanje akcije protiv ovih katanaca koje su zaljubljeni kačili na ograde pariskih mostova kao simbol njihove ljubavi.

Pariski sekretar za kulturu Bruno Žulijard dobio je zaduženje od nove gradonačelnice An Idalgo da nađe rešenje koje bi imalo obzira i prema ovom fenomenu zaljubljenih, ali i šteti koju ovi katanci svakodnevno nanose mostovima koji su kulturni spomenici.

Govoreći za Guardian, Žulijard se nada da će uspeti da pronađe neko kompromisno rešenje u što kraćem roku, ukoliko je moguće pre kraja godine.

"An Ildago zadužila me jednom misijom, a to je da pronađem umetničku, unikatnu, ali i ekološku alternativu za katance ljubavi", kaže Žulijard i dodaje:

"Ali izazov nikako nije jednostavan jer su i Parižani, ali i turisti veoma vezani za ovaj simbolički akt. Pariz je centar ljubavi i mora takav i da ostane".

Žulijard naglašava i da se oni koji i dallje budu kačili katance ljubavi neće kažnjavati, ali i da će biti otvoren javni konkurs za kreativne ideje i rešenja.

"Ideja je da pozovemo umetnike iz Pariza, ali i umetnike širom sveta da daju svoje ideje za mesta, ali i svoja kreativna rešenja za ovaj problem. Ne planiramo nikoga da kažnjavamo. Neće se donositi nikakav pravni akt", kaže Žulijard.

Ali ni ovaj zahtev nije došao sam od sebe. U februaru je pokrenuta peticija protiv katanaca ljubavi i do sada ima više od 7000 potpisa. Potpisnici traže od vlasti Pariza da sklone ove katance.