Kanađani mogu da naruče marihuanu na kućnu adresu, a zatvorenici koji su osuđeni zbog njenog posedovanja biće pomilovani!

Nekoliko sati pre otvaranja brojnih prodavnica kanabisa u kanadskoj pokrajini Njufaundlend i Labrador, jedan savezni zvaničnik je izjavio da će Kanada pomilovati sve koji su prema starom zakonu osuđeni zbog posedovanja do 30 grama marihuane.

Kanadska zastava sa kanabisom, foto: Depositphotos/VitalikRadko
Kanadska zastava sa kanabisom, foto: Depositphotos/VitalikRadko
.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalizovano je u Kanadi od 2001. godine, vlada premijera Džastina Trudoa dve godine je radila na legalizaciji njene upotrebe i u rekreativne svrhe. Vlada je težila da prilagodi zakone promenjenom odnosu društva prema marihuani i da zameni crno tržište regulisanim sistemom. Očekuje se da će širom Kanade, zemlje s 37 miliona stanovnika, biti najmanje 111 prodavnica marihuane.

Kanabis, foto: Depositphotos/Omstudio
Kanabis, foto: Depositphotos/Omstudio
.

Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina, dok su pokrajine Alberta i Kvebek postavile tu granicu na 18 godina. U Ontariju, uključujući grad Toronto, prodavnice marihuane neće biti otvorene pre proleća, pošto vlasti te pokrajine s najvećim brojem stanovnika tek treba da usvoji izmene propisa.

Izvor: mondo.rs