Da li znate koji je vaš cvet prema mesecu rođenja? Svaki od njih nosi određenu poruku...

Da li bi rođendan trebalo da slavite uz ruže, hrizanteme, ljiljane ili nešto drugo?
Većina ljudi zna svoj horoskopski znak, a možda i koji je njihov poseban kristal prema datumu svog rođenja. No, da li ste znali da isto tako imate i svoj cvet prema mesecu u kojem ste rođeni?

Poput horoskopskog znaka, svaki mesec ima i cvet koji ga simbolizuje, foto: Depositphotos/honeyway
Poput horoskopskog znaka, svaki mesec ima i cvet koji ga simbolizuje, foto: Depositphotos/honeyway
.

Svaki od tih cvetova ima određeno značenje koje se može pripisati i vama, ali ono takođe nosi skrivenu simboliku tog cveta koja vam govori kada i kojoj osobi može biti namenjen.

Januar: Visibaba i Karanfil

Razne boje karanfila imaju različita značenja. Roze karanfil označava privlačnost nemoj osobi, crveni znači ''volim te'', beli je ''čista ljubav'', prugasti označava žal za neuzvraćenom ljubavlju, dok se žutim iskazuje odbijanje ili razočaranje.

Drugi simbol januara su visibabe kao simbol nade i lepote.

Februar: Ljubičica i Jagorčevina

Dan zaljubljenih je najbolje obeležiti cvećem koje simbolizuje taj mesec i označava odanost i vernost – ljubičicama. Ako vam se one baš i ne sviđaju za tu svrhu, ovaj mesec je takođe mesec jagorčevina, cveća koje se daje ljudima bez kojih ne možete da zamislite život.

Hej, nisu samo ruže za zaljubljene. Nekada voljenima treba više simbolike od vatrene i crvene ljubavi.

Mart: Narcisi

Narcisi se mogu interpretirati kao nejednaka ljubav, a to za razne osobe može da ima različito značenje. Posebno su simbolični beli narcisi, a buket koji se sastoji od njih odličan je poklon za sve rođene u martu.

April: Bele rade i Mirisne grahorice (slatki grašak)

April donosi proleće i s njim predivno cveće. Bele rade označavaju nevinost, vernu ljubav i čistoću. One su idealan poklon za nekog poverenika jer poručuju ''nikada neću reći''.

Mirisne grahorice su još jedan vesnik aprila, a simbolišu blaženstvo ili najbolji način da kažete ''doviđenja''.

Maj: Đurđevak i Glog

Cvetovi maja zaista su spektakularni. Đurđevak simbolizuje slatkoću, dragost i poniznost, kao i povratak sreći.

Glog je obećanje nade i neočekivana sreća.

Jun: Ruža i Orlovi nokti

Roze ruže označavaju savršenu sreću, crvene znače ''volim te'', dok su bele znak čistoće i novih početaka. Ipak, pazite se žutih ruža jer one označavaju ljubomoru.

Orlovi nokti takođe su povezani s ljubavlju, a označavaju večnu ljubavnu povezanost.

Jul: Vimenjak i Lotos

Vimenjak označava snažne ljubavne povezanosti pa je idealan za prvu ljubav ako je ona rođena u julu.

Lotos označava čistoću i veličanstvenost.

Avgust: Gladiola i Mak

Gladiole mogu da budu interpretirane na razne načine poput prisećanja, smirenosti i integriteta.

Mak takođe ima razna značenja u zavisnosti od njegove boje. Crveni mak označava zadovoljstvo, beli utehu, a žuti želje i uspeh.

Septembar: Lepa Kata i Ladolež

Ovo cveće u znaku je širenja ljubavi. Lepa Kata označava snažnu ljubav i pozitivnost, a ladolež je znak pažnje posvećen vrlo dragoj osobi koja vam je uvek u blizini.

Oktobar: Neven i Kosmos

Neven je često znak optimizma i prosperiteta, dok kosmos upućuje osobu koja ga prima na ostvarenje harmonije i svesnosti.

Novembar: Hrizanteme

Ovaj mesec označava samo jedan cvet, ali hrizanteme su na sreću dostupne u mnogo boja. Pazite da izaberete one koje najviše odgovaraju vašoj poruci. Crvene su naravno za ljubav, bele za čistu ljubav, a žute za ljubav u opadanju.

Decembar: Imela

Imela je povezana s novogodišnjim praznicima jer njena simbolika označava sreću u domu. Kada dajete imelu prijatelju ili rodbini, želite da im poručite upravo to, da se nadate da će imati srećan i miran život zajedno.

Izvor: Žena.hr