Zanimljivosti

Roditelji koji putuju avionom sa bebama treba da znaju da IMAJU PRAVO ovo da unesu!

Mame i tate, da li ste znali da možete da računate na ove pogodnosti u avionima?
21.10.2018. - 11:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo je najbolji savet za sve roditelje koji putuju sa decom koja imaju manje od dve godine:

Ako vaše dete ima dve godine ili manje

Za dete mlađe od dve godine, koje putuje u naručju roditelja, oni besplatno mogu uneti tri stvari: dodatak od 10 kg prtljaga, kolica ili auto sedište. Ukoliko su vam sva tri predmeta potrebna, jednu od tih stavki možete poneti kao dodatni prtljag.

Šta ako dete ima rezervisano sedište?

Ako je za dete rezervisano sedište, dozvola za prtljag od 10kg se više ne primenjuje.

Da li se auto sedište sme uneti u avion?

Ako ste rezervisali odvojeno sedište za bebu, smete da unesete auto sedište u avion. Auto sedište mora biti u mogućnosti da se uklopi između naslona za ruke i naslona za leđa, i mora se montirati prema uputstvima proizvođača sedišta.

A kolica?

Kolica možete koristiti sve do ulazne kapije, gde će onda ona biti uzeta i smeštena među ostali prtljag. Kolica se moraju potpuno složiti, pa je preporučljivo da imate zaštitni poklopac. Kolica ne smeju sadržavati druge predmete.

Da li se u avion sme uneti hrana za bebe?

Ukoliko putujete sa malim detetom ili novorođenčetom smete da unesete hranu u avion. Ako nosite hranu za decu ne primenjuju se normalna ograničenja, što znači da možete imati hranu za bebe, mleko za bebe (u obliku praha) i sterilisanu vodu u svom ručnom prtljagu.

Hrana za bebe još uključuje: sojino mleko za bebe, sterilisanu vodu (koja mora biti u providnoj flašici za bebe), mleko u prahu, kravlje mleko (posebno za bebe) i hranu za bebe u obliku kaše.

U slučaju mleka ili sterilisane vode, ograničenje od 100ml po posudi ne važi, uslov je da ukupna količina nije veća od jednog litra.

Izvor: telegraf.rs