Ako idete na put sa psom ovo MORATE da znate

Sve je više vlasnika pasa koji žele da putuju sa svojim ljubimcem. Ako i vi želite isto, ove savete obavezno pročitajte!

.

Nazovite veterinara

Pre nego što se sa svojim ljubimcem uputite na neku čarobnu destinaciju, porazgovarajte s veterinarom. S njim proverite da treba da se vašem psu daju posebne vakcine, ali i saznajte šta sve treba da učinite da biste ga zaštitili od određenih bolesti kojima su životinje sklone u pojedinim zemljama.

Ne zaboravite da sa sobom ponesete lekove u slučaju da ih vaš pas uzima, a i raspitajte se gde vam je najbliži veterinar u mestu u koje putujete, piše punkufer.hr.

Planirajte unapred gde ćete da spavate

Teško je biti spontan kada putujete s kućnim ljubimcem. Ako nemate nameru da spavate u šatoru, morate da iznajmite hotelsku sobu ili neki drugi smeštaj. Upravo zato važno je da unapred proverite koji hoteli dopuštaju boravak kućnih ljubimaca. U tom procesu će vam pomoći i mobilne aplikacije poput "Bring Fido".

Poželjno je da unapred organizujete i gde ćete da jedete obroke, ali i saznate u kojim nacionalnim parkovima i drugim turističkim atrakcijama psi nisu dobrodošli.

Ne ostavljajte psa samog

Ako planirate da posetite mesto u toku putovanja na kojem vaš pas nije dobrodošao, pobrinite se da ga za to vreme netko pričuva. Ne ustručavajte se da ga odvedete u hotel za pse ili neko slično mesto. Nepoznata okolina može da izazove teškoće kod pasa u većoj meri nego kod kuće.

Sigurnost je na prvom mestu

Bez obzira na to da li vaš ljubimac putuje automobilom, autobusom, vozom ili avionom, njegovu sigurnost stavite na prvo mesto. Pas će biti najsigurniji ako ga prevozite u odgovarajućem kavezu. Ako inače na podnosi dobro putovanja, ne zaboravite da mu ponesete omiljenu igračku. Saznajte i šta sve morate da ponesete za psa kada zajedno idete na putovanje.

Ne preterujte s fizičkom aktivnošću prvog dana

Većina pasa uživaće u istraživanju prirodnih lepota novog mesta sa svojim vlasnikom. Ali nemojte prvog dana da zadajete velike ciljeve. Udaljite se od svog smeštaja maksimalno dva sata vožnje automobilom i testirajte ljubimca. Ako hoda iza vas, možda je preumoran za istraživanje ili se boji svoje nove okoline.

Pokušajte da održavate svakodnevnu rutinu

Na putu nije lako raditi sve kao kod kuće, ali pokušajte da održite rutinu sa svojim kućnim ljubimcem. Hranite ga u isto vreme kao kod kuće, idite u šetnje i na spavanje u isto vreme. Na taj način ćete mu pomoći da se brže i lakše privikne na novo mesto.

Ne zaboravite na pseći pasoš

Bez obzira na to da li putujete unutar granica svoje zemlje ili u inostranstvo, nemojte da zaboravite da ponesete pasoš za psa.

Izvor: punkufer.hr