Fejsbuk nas špijunira preko kamera?

Ono o čemu se šuška već neko vreme sad je dobilo potvrdu kroz objavljivanje jednog od Fejsbuk patenata.

.

Fejsbuk smatra da nadziranjem ljudi tj. korisnika i njihovih emocija pomaže u tome da ih što duže zadrži u okviru svoje mreže, objavio je britanski The Independent.

Patent tj. opis patenta koji je slučajno otkriven, govori u prilog tome da Fejsbuk razmatra da počne da preko kamera mobilnih i PC uređaja posmatra korisnike.

Najveća društvena mreža želi da posmatra promenu izraza lica prilikom čitanja ili gledanja različitih sadržaja u okviru News Feed-a. Nakon toga Fejsbuk bi analizirao facijalne ekspresije korisnika i iskoristio dobijene informacije da korisnike zadrži duže na mreži.

Pratite nas i na Viberu!

Patent je prijavljen 2014. godine, a i objavljen u avgustu 2015, ali je tek sad otkriven, navodi pomenuti list.

U zvaničnoj izjavi za britanski dnevnik Fejsbukov predstavnik za štampu nije ni potvrdio ni opovrgao da Fejsbuk posmatra korisnike: „Često registrujemo patente za razne tehnologije koje nikad ne implementiramo na mrežu i registracija nekog patenta ne mora nužno da znači i njegovo korišćenje na mreži“.

Međutim, The Independent navodi da postoje jake indicije da nas Fejsbuk, ipak posmatra, jer je već jednom krišom sprovodio emocionalnu eksperiment - korisnike je „bombardovao“ različitim sadržajima, koje inače taj korisnik ne bi želeo da vidi, u cilju merenja emocionalnih promena i kako one utiču na povezanost korisnika sa tom društvenom mrežom.

Druga stvar koja navodi na zaključak da nas Fejsbuk već špijunira je taj što i Mark Cukerberg lepljivom trakom prekriva kameru svog računara u Fejsbuk centrali.

Izvor: mondo.rs