Na današnji dan Crvena Zvezda postala je prvak sveta i nastao je izraz "Srbija do Tokija"!

Pre tačno 25 godina Crvena Zvezda postala je najbolji fudbalski klub na svetu. Tadašnji šampion Evrope savladao je 8. decembra 1991. godine čileanskog velikana Kolo Kolo u Tokiju 3:0 i postao osvajač Interkontinetalnog Kupa.

.

Najuspešnija generacija u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba nije imala većih problema protiv osvajača Kopa Libertadoresa, iako je od 43. minuta igrala sa igračem manje, pošto je isključen kapiten Dejan Savićević.

Zvezda je povela u 21. minutu preko Vladimira Jugovića, posle asistencije upravo Savićevića, da bi isti igrač duplirao vođstvo u 59. minutu. Konačan rezultat susreta postavio je najbolji strelac Evrope Darko Pančev u 71. minutu.

Pred 60 228 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju, bila je to rapsodija Vladimira Jugovića, koji je proglašen igračem utakmice.

"Zvezdino dete s druge planete", kako ga nazva tada komentator u TV prenosu u ranim jutarnjim časovima 8. decembra 1991. godine, najpre je majstorski materijalizovao odlično dodavanje Savićevića plasiravši loptu u mrežu. Zatim je krunisao dugu akciju našeg tima, posle neiskorišćene šanse Pančeva. Tačku na ubedljiv trijumf je stavio Darko Pančev, pošto je Siniša Mihajlović protutnjao levom stranom i idealno uposlio najboljeg strelca prvaka Evrope.

"Srbija do Tokija", orilo se posle istorijskog uspeha Crvene zvezde, a i dan-danas se koristi kao slogan na mnogim - i ne samo sportskim - predstavama.
Tim koji je slavio na Nacionalnom olimpijskom stadionu u glavnom gradu Japana razlikovao se od onog koji je trijumfovao u Bariju 29. maja, kada su crveno-beli posle penala porazili Olimpik Marsej u borbi za 'ušati' trofej.

Sastav Crvene zvezde: Milojević, Radinović, Mihajlović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević.

Crvena zvezda - Kolo-Kolo 3:0 (1:0)

(Jugović 19, 58, Pančev 72)

.

Izvor: B92, Noizz