Sve tajne mačijih brkova

Ne samo da im pomožu u snalaženju u porstoru, uz pomoć brkova mačka zna da li može proći kroz neki otvor i još mnogo toga. Izdvojili smo za vas nekoliko činjenica koje možda niste znali o mačjim brkovima...

.

Brkovi su izuzetno osetljivi

Brkovi vaše mace ukorenjeni su duboko ispod kože, a na toj površini odakle rastu nalazi se mnogo nervnih završetaka i krvnih sudova i veoma je osetljiva na dodir. Zbog toga su brkovi toliko osetljivi da mogu da detektuju čak i strujanja vazduha.

Međutim, tolika osetljivost često može da izazove mačkama bol. Tako, na primer, ukoliko mačka jede iz činije koja joj pritiska brkove, može biti vrlo uznemirujuće iskustvo, pa možda treba nabaviti širu ili ravnu posudu.

Ne nalaze se samo oko njuške

Brkovi su zapravo prve dlake koje mačićima izrastu, još dok su u materici. Mačka ima između osam i 12 brkova sa obe strane njuške, ali takve dlake se takođe nalaze i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem, donjem delu prenjih nogu. Brkovi su oko tri puta deblji od normalne mačje dlake.

Procena prostora

Uz pomoć brkova mačka procenjuje da li će moći da se provuče kroz male prostore i otvore. Naime, brkovi oko njuške generalno su proporcionalnodugi onoliko koliko je mačka široka.

Ako brkovi lagano dodiruju strane prolaza, mačka će proći kroz njega, ako se brkovi saviju pri prolazu mačka će se povući, jer joj to ukazuje da neće proći kroz otvor. Neki naučnici smatraju da ukoliko se mačka goji i njeni brkovi postaju duži.

Pomažu joj u lociranju plena

Mačke su dalekovide i ne vide dobro izbliza. Zato im prilikom hvatanja plena pomažu “brkovi” na zadnjem delu nogu, na bradi i oko nosa.

Brkovi su emotivni “barometar”

Položaj brkova mačke može biti indikator njenog raspoloženja. Ukoliko su brkovi opušteni i vire sa strane, mačka je opuštena. Ako su nagnuti unapred, vaša ljubimica je zbog nečega uzbuđena. Mačka je uplašena ili ljuta kada su joj brkovi prilepljeni uz obraze.

Brkovi ukazuju na zdravstveno stanje

Mačji brkovi mnogo otkrivaju i o zdravlju mačke. Ukoliko mačka ima lomljive, tanke brkove ili joj nedostaju, uglavnom je u lošem zdravstvenom stanju. Takođe, ukoliko se javi učestalo i naglo opadanje brkova, ljubimca je potrebno odvesti kod veterinara na pregled.

Nikada ih ne treba kratiti

Iako mački s vremena na vreme opadne nekoliko brkova, nikada ih ne treba skraćivati. Mačka će postati dezorijentisana, osećaće vrtoglavicu i biće zbunjena jer neće primati važne navigacione signale. Brkovima treba relativno dugo vremena dok izrastu do pune dužine i ne linjaju se tako često i mnogo kao krzno.

Brkovi mogu pormeniti boju

Nemojte se iznenaditi ako potpuno crnoj mački počnu da rastu beli brkovi. I mačke tokom godina sede.

Izvor: zivotinje.rs