Pogrešno žigosane kovanice posebno su popularne među kolekcionarima – i stoga se ponekad njima jako dobro trguje. Budući da su štamparske greške zapravo nepoželjne, kovanice se obično razvrstavaju pre nego što se stave u opticaj.

Postoje određene kovanice koje vam mogu doneti malo bogatstvo. Pažljivo pogledajte u vaš novčanik, jer se može isplatiti ako imate kovanicu od dva evra sa štamparskom greškom. Ona se može prodati za oko 150.000 evra na prodajnim platformama kao što je Ebav.

Ako "ulovite" jednu, možete imati sreće. Na relevantnim prodajnim portalima kupci kovanica sa štamparskim ili pravopisnim greškama nadmašuju jedni druge.

Novčići sa nepravilnim kovanjem, koji se u stručnim krugovima nazivaju “pečeno jaje”, smatraju se vrlo retkim i zato posebno vrednim. Unutrašnji deo kovanice od jednog ili dva evra je malo pomeren i nije sasvim u sredini. Nabor koji nedostaje sa strane takođe može biti vredan.

Takođe, može se zaraditi i od kovanice u obliku štapića. Godine 2009. proslavljena je 10. godišnjica ekonomske i monetarne unije (Eurozona) i iz tog razloga napravljena je kovanica od dva evra sa štapićem. Iako je štampana mnogo puta i nema nikakvu vrednost, danas se njome dobro trguje!

Kovanice iz država kao što su Vatikan, Monako, Andora ili San Marino takođe mogu imati određenu vrednost. Kao i za kovanice iz drugih zemalja, ovde vredi sljedeće: štamparske greške i posebna kovanja su retka i samim tim vrednija stvar.

Na primer, monegaška kovanica od dva evra iz 2007. godine, pravljena povodom smrti princeze Grejs, smatra se da vredi oko 600 evra.

Svakako, ako ste kolekcionar, savetujemo vam da dobro pogledate ponudu na internetu, jer uvek ima prevaranata koje svoje kovanice precenjuju! Najbolje bi bilo da kontaktirate specijalizovanog trgovca!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.