Šta je digitalna televizija?

Pojava digitalne televizije je iz korena promenila pristup TV sadržaju. Iako se digitalna oprema odavno koristi u radu TV stanica, digitalizacija TV programa je pojava novijeg datuma. Primera radi, u Srbiji je još 2005. na Avali pušten u rad prvi DVB-T predajnik. Ipak, bilo je potrebno da prođe još dosta vremena kako bi se ova tehnologija dodatno implementirala, a to “putovanje” još uvek traje.

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

NI dok je dosadašnje analogno emitovanje podrazumevalo da jedan kanal ima jedan TV program, digitalna televizija omogućuje daleko efikasniji način korišćenja kapaciteta jednog TV kanala, pa danas jedan TV kanal nudi više TV programa. Otpornost na smetnje, emitovanje programa na više jezika (gde gledalac bira jezik ili prevod koji mu odgovara), posebni programi za osobe koje imaju smetnje sa sluhom i vidom i dr, samo su neke od prednosti koje nudi digitalna televizija a ne odnose se samo na bolji prijem, kvalitetniji ton i koloritniju sliku.

Nedavno je u Srbiji Telenor lansirao Hipernet paket, u koji, između ostalog, ulazi i digitalna televizija najnovije generacije. Na taj način građani Srbije od sada mogu pratiti TV sadržaj kroz potpuno novo iskustvo.

Današnja hiperprodukcija sadržaja često sprečava korisnika da u moru ponuda pronađe baš ono što njega zanima. S tim u vezi, Hipernet digitalna televizija uklanja sve prepreke između korisnika i sadržaja koji želi da gleda, i omogućuje mu sadržaj koji ga najviše zanima.

Foto: Promo
Foto: Promo
.

To znači da korisnik prvo dobija njegov omiljeni sadržaj, njemu najzanimljiviji, čime štedi dragoceno vreme na pretraživanje sadržaja. Bez obzira na to da li je u pitanju sport, serija, film ili neka druga ponuda, korisnik svoj omiljeni sadržaj nalazi za najkraće moguće vreme. Drugim rečima, sam korisnik postaje glavni urednik programa. Ono što je takođe drugačije jeste i mogućnost odabira najinteresantnijeg TV sadržaja u danu ili nedelji, uz samo jedan daljinski upravljač za STB i TV. Uz to, raspoloživi TV sadržaj sadrži preko 100 relevantnih kanala.

Telenor je odlučio da je najbolje rešenje digitalna televizija u testnoj verziji, koju će nastaviti da razvija upravo na osnovu povratnih informacija korisnika. Ovu praksu često koriste i velike svetske kompanije, kao što su Microsoft, Apple i druge, a sve kako bi se na osnovu povratnih informacija korisnika dodatno usavršavao finalni proizvod.

U okviru Hiperneta, na raspolaganju su i fiksni optički internet i fiksna telefonija. Fiksni optički paket korisnicima nudi sledeće pogodnosti: najbržu internet mrežu (do 1 Gbps), besprekoran Wi-Fi signal u svim prostorijama, gledanje 4K filmova na TV-u i video konferencije na laptopu, a tu su i HD muzika i online igrice na pametnim telefonima i još mnogo toga.

Uz dodatni razvoj ove nove usluge za domaćinstva, sasvim je izvesno da je Telenor na velika vrata uveo jedno novo i jedinstveno iskustvo za sve građane Srbije.

Više informacija o Hipernetu saznaj na www.telenor.rs.