Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto

U sredu, 27. marta, u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena Verdijeva opera "Rigoleto". Lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić nastupiće u u ulozi Đilde.

Gabrijela Ubavić, foto: Arhiva Narodnog pozorišta
Gabrijela Ubavić, foto: Arhiva Narodnog pozorišta
.

U naslovnoj roli je Dragutin Matić, ulogu Vojvode od Mantove tumači Dejan Maksimović.

Dirigent Ana Zorana Brajović

U solističkoj podeli su i Ljubica Vraneš (Madalena), Aleksandar Stamatović (Monterone), Filip Vučić (Grof Čeprano/Tamničar), Biljana Jovanović (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Siniša Radin (Borsa), Mihailo Šljivić (Sparafučile), Mina Gligorić (Đovana), Katarina Čolaković (Paž)

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor Opere i Baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijera sa solistima milanske Skale održana je 9. juna 2001. godine, a premijera sa solistima Opere Narodnog pozorišta tri dana kasnije.

Opera u tri čina. Libreto, prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao je F.M.Pjave. Scenograf Boris Maksimović. Kostimograf Ljiljana Radonjić Orlić.

Gabrijela Ubavić

Prvi značajni međunarodni uspeh postiže 2010. godine ulogom Pamine u Mocartovoj "Čarobnoj fruli", u teatru J.K.Tyla u Plzenu (Češka republika).
Nakon toga usledile su i druge uloge: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), kao i nastupi širom Evrope: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Poljska, Italija...

Naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu "Talya", upravo za ulogu Đilde.

U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja "František Drs" i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi "Arabela" u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.

Rođena je u Požarevcu, gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) i teoretski smer.

Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mijailović. Zatim odlazi u Beč gde svoje vokalno usavršavanje nastavlja sa prof. Marijom Sklad Sauer.

Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u Beču - odsek scensko izvođenje/ opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.
Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama... u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici...

Pohađala je master klas Hoze Kure u Nancy Opera Passion u Nansiju u Francuskoj, 2007. godine.

Nastupala je kao solista u "Karmini Burani" Karla Orfa 2010. godine pod dirigentskom palicom Miloša Krajcija, sa "Filharmonia Dolnoslaska Europera" u Poljskoj i sa "Europera Jugendorchester" u Nemačkoj i Češkoj.

Pored operskog, Gabrijela ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom naše zemlje, ali i u Francuskoj - u Nansiju i Mecu.