Koje su najbolje zavese ili draperije za toplotnu izolaciju

Zima svakako predstavlja jedno od najlepših godišnjih doba. Tada se najviše provodi vremena u zatvorenim prostorijama sa svojom porodicom, prijateljima ili kolegama. Iz tog razloga je jako bitno da se prostorija održava toplom i prijatnom tokom boravka.

PR
Foto: Luka Dragić/Promo
Foto: Luka Dragić/Promo
.

Zavese i draperije Vam svakako mogu mnogo pomoći u toj nameri jer predstavljaju pouzdan toplotni izolator. Nažalost, tokom zime cirkuliše i duva hladan vetar i to svakako dosta utiče na samo staklo prozora ili samu stolariju.

Iako hladan vazduh ulazi kroz staklo prozora, zavesa taj efekat može samo delimično redukovati. Zavese se najviše stavljaju na prozore kada želite da preko dana vidite spoljašnja dešavanja. U ovom slučaju je najbitnije odabrati zavese koje imaju najgušće tkanje, kao što su pamuk ili lan.

Ovi modeli zavesa delimično neutrališu sunčevu svetlost i to zavisi od obarane boje. Neće predstavljati veliku toplotnu barijeru, što moramo napomenuti. Zavese ovog tipa više služe kao ukras i možete ih okačiti ukoliko Vam se takav stil opremanja sviđa.

Draperije su najbolji materijal za toplotnu izolaciju

Draperije sa druge strane predstavljaju pravi toplotni izolator na Vašem prozoru. Draperije su materijali pravljeni od gušćeg konca i samim time su neouporedivo teže, gušće tkane ali i neprozirne. U slučaju toplotne izolacije, ona zasigurno zaustavljaju prodor hladnog vazduha kroz staklene površine prozora, pa čak i kroz neispravnu stolariju.

One se najviše koriste i kod velikih ugostiteljskih ili poslovnih objekata, koji trebaju da funkcionišu i tokom zime. Draperije koje se stavljaju najviše za toplotnu izolaciju su: pliš, pamuk ili lan. Ova tri materijala su ubedljivo najgušća ali samim tim predstavljaju i najbolju toplotnu izolaciju za staklene površine.

Draperije se isto tako dosta koriste i u stambenim objektima. Osim što ulepšavaju različite prostorije dnevnih, spavaćih ili dečijih soba, isto tako se dosta korista i za toplotnu izolaciju.

Foto: Luka Dragić/Promo
Foto: Luka Dragić/Promo
.

Jedan model rolo zavesa je odličan toplotni izolator

Rolo zavese predstavljaju moderno i jednostavno rešenje prilikom opremanja svakog stambenog ili poslovnog prostora. Iako se mogu poručiti u svim bojama, dimenzijama ili šarama, nisu svi modeli odličan toplotni izolator.

Naime, baš kao i zavese i draperije, ovde postoje različite gustine, strukture ali i načini izrade, različitih platna. Velika prednost ovih zavesa je to što se one mogu okačiti na zid, plafon ili okvir prozora, što je veoma zahvalno.

Materijal koji se koristi za toplotnu izolaciju se zove Blackout. On predstavlja duplo presovano platno koje poseduje lice i naličje. Lice može da bude u bilo kojoj boji, čak i struktura može biti pamučna ili plišana. Ono što je bitno je naličje, koje je pravljemo od GPVC materijala. To je materijal koji je u osnovi pravljen kao mešavina plastike i gume ali zapravo predstavlja najbolji toplotni izolator.

Hladan vazduh koji ulazi preko poršine stakla će svakako biti neutralisan. Struktura GPVC platna je neprobojna i zato je veoma popularna za opremanje tokom zime. U ovakvom slučaju je definitivno najbolje da se prekrije cela površina prozorne površine. Na taj način će Blackout rolo zavesa napraviti pravu toplotnu izolaciju u Vašem stambenom ili poslovnom prostoru.

Kako najbolje odrediti poziciju kačenja zavesa

Da bi se što zaštitili tokom hladnih zimskih dama, uvek je najbolje prekriti površinu celokupnog prozora. To znači da će uvek biti bolje da zavesa ili draperija kreće od najširih i najviših tačaka Vašeg prozora.

Veoma je jednostavno, što veću površinu pokrijete nekim platnom, više će se hladnog vazduha u tom vakumu zadržati. Na taj način imaćete mnogo veliku uštedu energije tokom cele grejne sezone, što može nekim domaćinstvima dosta značiti.

Isto tako uvek imajte na umu da se ove varijante isto tako koriste prilikom odvajanja različitih prostorija u delovima soba, hodnicima, stepenišnu... Postoji dosta pozicija koje su adekavatne za pravljenje toplotne barijere i ovo je za to odlično rešenje.