Knjiga koja odgovara na pitanje čemu književnost - "Noćne reči" Vladimira Tabaševića?

Posle više od pet godina, višestruko nagrađivani pisac Vladimir Tabašević objavljuje novu knjigu – "Noćne reči".

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

Po mišljenju mnogobrojnih književnih znanstvenika, jedan od naših najznačajnijih pisaca, majstor književne scene, Tabašević je pet godina pisao ovaj roman koji se uveliko razlikuje od njegovih prethodnih romana: umesto nekadašnjeg razigranog (nadrealističkog?) jezika, slobodnog asociranja i mnoštva kalambura, sada imamo isuviše jasnu, mozda čak i po neke – zabrinjavajuće jasnu rečenicu.

Radnja romana počinje kada Tabašević i njegov prijatelj Fernando odlaze na „zimsko letovanje“ u Sutomore. Na plaži pronalaze aluminijumsku kutiju u kojoj je zaključan tajanstveni rukopis. Kada Tabašević počne da naglas čita rukopis, Fernando se razbesni što nisu našli opipljivo blago, nego rukopis još jednog „jahahahača naše jezičke apokalipse“, u koje svrstava i svog prijatelja, pa ga najuri natrag za Beograd. U noćnom vozu Tabašević čita rukopis, koji je napisao niko drugi do – Fernando.

Junak Fernandovog obrazovnog romana „Dan“, rođen u podrumu pod NATO bombama, svojoj devojci Vanji pripoveda priču o svom sazrevanju. Otac mu je umro kada je bio sasvim mali i na samrti je halucinirao svoga sina, koji je, kada su mu to ispričali, umislio da i nije ništa drugo do očeva halucinacija. Dan je rano detinjstvo proveo sa dedom Melkijadesom, a kada je deda umro, prepušten je majci koja ga zanemaruje i očuhu koji ga kao dečaka uvodi u ulične borbe.

Dok Tabašević čita Fernandovu priču, čini mu se da u glavnoj junakinji Vanji prepoznaje svoju devojku Galu, a u Fernandu pisca kakav je samo sanjao da će jednom postati. A kada događaji iz romana počnu da se ostvaruju u realnom svetu, Tabašević shvata da će ishod Fernandovih noćnih reči biti fatalan…

Knjigu „Noćne reči“, koja se sa nestpljenjem iščekuje, možete pronaći od petka 17. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs, kao i na kioscima širom zemlje.