Urban

Premijera predstave „Beli bubrezi“

Premijera predstave „Beli bubrezi“ u režiji Isidore Goncić na sceni Petar Kralj pozorišta Atelje 212 u petak 29. novembra u 20.30.

28.11.2019. - 09:16h
Predstava 'Beli bubrezi'
Predstava "Beli bubrezi"foto: Foto: Boško Đorđević

Beli bubrezi (u originalu Bijeli bubrezi) savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

Beli bubrezi su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka u ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoar Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozoritšu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Beli bubrezi su do sada izvođeni u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

Predstava Beli bubrezi
Predstava Beli bubrezifoto: Foto: Boško Đorđević

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Dragana ĐukićiI Željko Maksimović, Marija Jelić sopran operska pevačica

Autorski tim predstave, uz rediteljku čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.

Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.