Recept za Tanjino predjelo - Mil fojs sa sorbeom od cvekle!

Prva sezona najglednijeg kulinarsko-takmičarskog šoua "MasterChef Srbija" završena je u subotu, 23. marta pobedom Tanje Simić koje je imala 85 glasova! Tanja je, kao i Anamaria, imala zadatak da u finalu pripremi tri jela - predjelo, glavno jelo i dezert. Njeno glavno jelo proglašeno je najboljim specijalitetom "MasterChefa Srbija" od početka emitovanja, zahvaljujući kom je odnela pobedu, a čiji recept možete pronaći NA OVOM LINKU! U nastavku vam prenosimo njen recept za predjelo - Složenac od lisnatog testa sa mladim kozijim kremom!

Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Naziv jela: Složenac od lisnatog testa sa mladim kozijim kremom, džemom od luka, pinjolima, salsom od jabuke i sorbeom od cvekle na kramblu od kozijeg sira.

Sastojci:

  • lisnato testo
  • domaci koziji sir
  • mladi kravlji kajmak
  • koziji krem sir
  • kuvana cvekla
  • sok od cvekle
  • majcina dusica
  • timijan
  • salot
  • balsamiko
  • glukozni sirup za sorbe
  • puter
  • brasno
  • secer
  • jabuke
  • pinjoli
  • listici komoraca
  • limunov sok

Postupak:

Lisnato testo razvući tanko i ispeći u rerni između dve tepsije kako bi ostalo ravno. Ohladiti pre sečenja.

Zagrejati 440ml soka od cvekle, 150 ml vode, 120 gr sećera, 30 ml limunovog soka, 60 ml glukoznog sirupa kako bi se istopio šećer i glukozni sirup. Sve to staviti u blender i dodati 150 gr kuvane cvekle. Dobro izblendirati i procediti kroz cediljku.Ohladiti u potpunosti i ubaciti u mašinu za sladoled na 30-40 min.

Karamelizovati luk na puteru 10-ak minuta, dodati šećer, majčinu dušicu, vino i začiniti biberom i solju. Ohladiti. Za krem od kozijeg sira pomešati krem koziji sir, mladi kajmak, dodati majcinu dusicu , biber i so. Prebaciti u dresing kesu i ohladiti.

Za krambl pomešati stari koziji sir sa hladnim kockicama putera i brašnom. Rasporediti na tepsiji komadiće i peći u rerni 15-ak minuta na 180 stepeni dok ne porumeni, sve vreme pazeći da se ne prepeku. Napraviti salsu od sitno seckanih kockica jabuke, limunovog soka i listića komorača. Pinjole kratko ispeći na tiganju.

Složiti preko lisnatog testa kremu, zatim staviti drugo lisnato testo, opet kremu i karamelizovani luk. Pokriti jos jednim lisnatim testom, pa staviti opet kremu od kozijeg sira.preko poslednjeg sloja fila servirati salsu od jabuke i pečene pinjole. Servirati uz sorbe od cvekle na kramblu od kozijeg sira.