Ovaj recept je Anamariju direktno ODVEO U FINALE! Sudija Branko je bio oduševljen specijalitetom!

Anamaria Babičković je u polufinalnoj večeri imala zadatak da priprema specijalitete iz srpske tradicionalne kuhinje i za glavno jelo se opredelila za sogan dolma sa sosom od kiselog kupusa i luka, blitvom, kuvanom heljdom i klekom. Njeno glavno jelo pohvalili su svi, a najviše njen mentor MasterChef sudija Branko Kisić, koji je ostao oduševljen! Recept jela prenosimo u celosti:

Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Sogan dolma sa sosom od kiselog kupusa i luka, blitvom, kuvanom heljdom i klekom

Belo meso iseckati u secku te u nekoliko navrata dodati slatku (neutralnu) pavlaku u omeru 1:1, uz dodatak soli.

Teleći but, svinjski file, juneći biftek, pačije grudi iseckati na sitne kockice. Dodati malo sremske kobasice, so, biber, dimljenju crvenu papriku, ljuti tucanu papriku, karamelizovani luk i mus od belog mesa kojo će povezati celu smesu.

Lepe i podjednake glavice luka kuvati oko 10-12 minuta u vodi, kako bi izvukli samo spoljni krug luka.

Luk puniti nadevom od 5 vrsta mesa, te poslagati u tepsiju i preliti mešavinom pilećeg bujona, majčine dušice i putera. Preko luka staviti pek papir te aluminijumsku foliju. Peći dok meso ne dostigne 55 stepena, proveriti termometrom.

Iseckati na kockice pančetu i propržiti na maslinovom ulju. Potom dodsti kiseli kupis iseckan na kockice, te naliti slatku (neutralnu) pavlaku i kuvati 10-15 minuta. Sos prebaciti u blender, potom kroz cediljku i vratiti da se još malo redukuje.

Heljdu skuvati u morski slanoj vodi, te je začiniti samo maslinovim ulje, soli i biberom.

Kiseli kupus iseckati na žilijen , dodati ljutu tucanu papriku, malo maslinovog ulja i servirati na dno tanjira. Potom staviti heljdu. Preko toga po jedan luk, uz ivicu tanjiru dodati naseckane polumesece štapiće celera, potom kleku koja je tostirana i u avanu blago izmrvljena.

Preliti sos oko luka, a luk zatvoriti sa blanširanim listovima blitve, te manjim krugovima kiselog kupisa. Posuti od gore dimljenu crvenu papriku i sveži vlašac.

Poslužiti.