Prvo jelo: Juneće srce na žaru sa kavijarom od plavog patliđžana i paradajza i dodatkom dijon senfa
Sastojci:
- 2 deblja očišćena odsečka junećeg srca debljine 2cm
- 1 plavi patliđžan srednje veličine
- 1 paradajz
- 1/2 šalot luka
- 2 kašičice dijon senfa u zrnu
- so
- maslinovo ulje
- prstohvat svežeg ili suvog timijana
Priprema: Juneće srce staviti u posudu, nauljiti i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi.
Očistiti plavi patliđžan od kore i iseći na sitne kockice iste veličine. Skinuti kožu paradajza i odstraniti sve semenke i takođe iseckati na sitne kockice iste veličine kao i patliđžan.
Seckani šalot luk propržiti sa malo ulja u dubokom tiganju. Dodati kockice patliđžana i dinstati nekoliko minuta, a potom dodati i seckani paradajz i dinatati još dva minuta. Začiniti timijanom i posoliti. Kada se umlači umešati senf.
Dobro zagrejati gril tiganj i staviti šnicle od junećeg srca da se peku 4 do 5 minuta po strani, samo jednom okrenuti. Posoliti.
Servirati juneće srce sa kavijarom od plavog patliđžana i paradajza sa strane.
Drugo jelo: Juneće srce krem od korenastog povrća i sos od putera i luka Sastojci: - 2 tanje sečene šnicle od očišćenog junećeg srca
- 1 krompir, veći beli
- 1/2 korena od celera ili 1 manji
- 1 koren od peršuna
- 1/2 l kokošijeg bujona
- 1 inćun iz ulja
- 1/2 šalot luka
- so
- 2 grančice svežeg peršuna
- 1 čašica konjaka
- 2 kašičice skroba
- 30g putera
- ulje
Priprema: U jednu šerpu staviti krompir, celer i koren peršuna da se kuva u slanoj vodi.
Sitno iseckati šalot i staviti zajedno sa puterom u veći tiganj na srednju vatru.
Kada se luk ustakli sipati konjak i flambirati luk dok alkohol ne ispari. Smanjiti vatru, dodati skrob i dobro umešati, pa razrediti sa pilećim bujonom koliko je potrebno da se dobije kremasti preliv.
Procediti kuvano korenje, zatim dobro izgnječiti ili štapnim mikserom umutiti i dodati inćun. Ovo propustiti kroz krupniju cediljku. Dodat pilećeg bujona toliko da krem postane gladak i polutečan. Sitno iseckati peršun i umešati u krem.
U zagrejani tiganj u kome smo flambirali luk sa puterom spustiti tanke odreske od junećeg srca i pesi tek toliko dok ne promeni boju prvo sa jedne, pa onda sa druge strane, ukupno par minuta.
Servirati šnicle od junećeg srca na kremu od korenastog povrća sa sosom od putera i luka.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.