Zagrljeni nogama, glava na grudima, okrenuti leđima, "morska zvezda"... Položaj spavanja s partnerom otkriva kakav je vaš odnos!

Čak i kod najsrećnijih parova mnoge stvari ostaju neizrečene. Ali, kada zaspimo, naša podsvest se probudi i sve otkrije. Saznajte šta položaj u kom spavate otkriva o vašem odnosu

foto: Depositphotos/AndreyPopov
foto: Depositphotos/AndreyPopov

1. Viljuška

Istraživanje psihološkinje za odnose Korine Svit pokazalo je da 18 posto parova spava u ovom klasičnom položaju. Ovaj položaj ukazuje na intimnost i duboko razumevanje među partnerima. Takođe govori o ulogama u odnosu. Ako ste vi "velika viljuška", zaštitnički se odnosite prema partneru, a možda ste ponekad i malo posesivni. Ako ste "mala viljuška", imate poverenja u partnera i osećate se sigurno uz njega. Zanimljivo je, kako povezanost u odnosu s vremenom postaje jača, položaj "viljuška" pretvara se u "odmaknutu viljušku" s malo prostora između partnera. To znači da jedno drugo mnogo bolje razumete nego pre i ne osećate potrebu da stalno dodirujete jedno drugo da biste znali da ste zaljubljeni.

2. Glava na grudima

Ovaj je položaj svakako jedan od najsigurnijih pokazatelja srećnog para. Pati Vud, stručnjakinja za govor tela i autorka knjige "Vodič za signale u čitanju govora tela" tvrdi da osoba koja stavi glavu na partnerove grudi pokazuje svoju zavisnost, dok ona koja spava na leđima dokazuje svoju moć i želju da zaštiti svoju drugu polovinu. U svakom slučaju ovaj položaj je znak da imate duboko poverenje u svog partnera.

3. Okrenuti leđima

Položaj u kojem su partneri okrenuli leđa jedno drugom može imati različita tumačenja, zavisno od prostora između njih. Ako im se tela dodiruju, to govori o uhodanom odnosu u kojem daju prostor jedno drugom, ali i održavaju kontakt. Uživaju u odvojenim aktivnostima, kao i u njihovoj posebnoj povezanosti. Ako je pak među partnerima veliki prostor, dok spavaju u tom položaju (posebno ako su ranije voleli da se maze, a onda se to promenilo), moguće je da je jednom od partnera potrebno više prostora i u samom odnosu. Ako drugom partneru to smeta, potrebno je da obave razgovot jer komunikacija je najvažniji deo svakog odnosa.

4. Okrenuti jedno prema drugom

Kada partneri spavaju okrenuti licem jedno prema drugom, to govori o njihovoj emocionalnoj povezanosti. Ako se dodiruju dok tako spavaju, oni žele iste stvari u odnosu i savršeno razumu jedno drugo. Njihov odnos je nenaporan i skladan. Ali, ako spavaju okrenuti jedno prema drugome, ali se ne dodiruju, prostor među njima govori o tome da oboje žude za više intimnosti i komunikacije u odnosu, ali to ne uspevaju da ostvare, kaže Svit.

5. Potrbuške

Ako oba partnera spavaju potrbuške, to može biti znak male nevolje u njihovom ljubavnom raju. Vud opisuje ovaj neobičan položaj pri spavanju kao znak moguće teskobe, ranjivosti i manjka poverenja po pitanju seksa. U tom položaju nema povezanosti, intimnosti ni bliskosti među partnerima. Ako vaš partner tako spava, a vi ne, stručnjaci savetuju - zagrlite ga i pokušajte da se mazite s njim kako bi se osetio zaštićenim. Neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna.

6. Držanje za ruke

Spavanje na maloj razdaljini uz držanje za ruke ili uz neki drugi dodir pokazuje da je par siguran u svoj odnos. Nisu im potrebni veliki gesteovi da bi znali da je partner zaljubljen u njih. Hilari Tompson, američka savetnica za velnes, kaže da su sitni dodiri podsetnici prisutnosti i ljubavi koje partneri daju jedno drugome.

7. Zagrljaj nogama

Isprepletene noge partnera prilikom spavanja još je jedan su znak kvalitetne veze. Čak i ako ne spavaju vrlo blizu jedno drugom, ovaj položaj govori o povezanosti i želji za dubljom telesnom i emotivnom vezom. Vudova takođe kaže da parovi koji ovako spavaju funkcionišu kao jedno i brinu se jedno o drugome. Ako jedan partner češće "grli" drugog nogama, to znači da je on više angažovan u odnosu.

8. Isprepletanost

Ovo je popularan položaj među parovima koji su se tek počeli da se viđaju. To je ona faza odnosa kada se jednostavno ne mogu zasititi jedno drugog. Ali, verovali ili ne, spavanje u zagrljaju partnera, s isprepletenim rukama i nogama kroz celu vezu, nije dobar znak. Bar tako tvrdi psihološlinja Elizabet Flin Kembel. Naprotiv, taj položaj pokazuje da su previše zavisni jedno od drugog. Ipak, ako se partneri koji su započeli odnos isprepleteni tokom spavanja, s vremenom malo odmaknu, to je savršen sklad između romantike i nezavisnosti, a to je uvek znak zdravog odnosa.

9. Jedan partner dominira krevetom

Ako jedan partner spava u položaju "morske zvezde" i zauzima veći deo kreveta, to baš nije dobar znak jer ukazuje na osobu koja želi da dominira u svim aspektima odnosa. Još jedan pokazatelj je razdaljina na kojoj su im glave. Partner kojem je glava bliže vrhu kreveta, obično je onaj koji kontroliše, a onaj čija je glava bliže ivici kreveta, verojatno ima problem s niskim samopoštovanjem.

10. Odvojeni kreveti

Razlozi zbog kojih partneri spavaju u odvojenim krevetima može varirati od udobnosti i hrkanja do ozbiljnih problema u odnosu. Ako partneri vole da spavaju odvojeno, a inače je njihov odnos potpuno u redu, možda im nedostaje više nego što misle. Tompson kaže da takvi parovi propuštaju snažno podsvesno povezivanje koje daje zajedničko spavanje. A to polako dovodi do udaljavanja i odvajanja u svesnom delu odnosa. Ako je par u početku odnosa spavao zajedno, a onda je jedan partner odlučio da ode u drugi krevet, to je upozorenje koje ne treba ignorisati. To je znak da je potreban ozbiljan razgovor o odnosu u kojem ne treba osuđivati, već saslušati partnera. Jedino uz potpunu iskrenost moguće je pronaći "napuklinu" u odnosu i zajedno je popraviti.

Izvor: Sensa.hr