Ubica u vezi: Kako se nositi s prekomernom ljubomorom?

Ne dozvolite da strah od prevare i napuštanja unište vašu dobru vezu.

Ne dozvolite da strah od prevare i napuštanja unište vašu dobru vezu, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Ne dozvolite da strah od prevare i napuštanja unište vašu dobru vezu, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Iako je mala doza ljubomore uobičajena stvar u vezi, ovaj negativni osećaj zapravo može ozbiljno da ugrozi vaš odnos s partnerom. Pa, šta je zapravo ljubomora i kako se nositi s takvim osećajem?

Ljubomora je osećaj ljutnje i zabrinutosti povezana sa strahom da će se našem partneru svideti neko drugi i da ćemo mi ostati "kratkih rukava". Osećamo se ugroženo, pa je ljubomora način na koji se nosimo s tom opasnošću.

Možda verujemo kako će nas ljubomora spasiti od toga da doživimo neprijatno iznenađenje, pomoći nam da odbranimo svoja prava u vezi ili da će naterati partnera da odustane od svojih namera s drugom osobom.

Slično kao kad brinemo o bilo čemu, briga je često način na koji nastojimo da predvidimo stvari i sprečimo one neželjene da se dogode. Takođe, možda mislimo da će nas ljubomora spasiti od osećaja dalje povređenosti, jer će nam pomoći da prekinemo vezu na vreme.

Dake, ljubomora je zapravo svojevrsna strategija našeg uma kojom nastojimo da pomognemo sami sebi. Gledano evolucijski, taj neprijatan osećaj razvio se kako bi zaštitili sopstvene interese.

Slično kao kod drugih vrsta zabrinutosti, ljubomora se koncentriše samo na ono negativno. Interpretiramo partnerovo ponašanje kroz prizmu toga da više nije zainteresovan za nas, odnosno da mu se sviđa neko drugi.

No, iako većina ljudi smatra da je ljubomora povezana s niskim samopouzdanjem i nezdravom potrebom da kontrolišemo druge, američki doktor psihologije Robert L. Lihaj za "Psychology Today" donosi novu, zanimljivu perspektivu o ovoj dobroj staroj temi: ljubomora bi zapravo mogla da bude rezultat visokog mišljenja o sebi i samopouzdanja.

Naime, osoba koja ima samopouzdanja i ceni sebe, možda neće dozvoliti da je partner tretira loše. Isto tako, prema ovom naučniku, ljubomora se može pojaviti kod osoba koje su monogamne i visoko cene vrednosti kao što su vernost, odanost i iskrenost.

Ipak, ono što nije dobro, jeste biti preplavljen osećam ljubomore - do te mere da ne možemo da kontrolišemo ono što radimo kad nas taj osećaj preuzme. Dakle, jedno je osećati se ljubomorno, a drugo je delovati iz ljubomore.

Evo nekoliko načina kako se nosite s ljubomorom bez da ugrozite svoju vezu:

1. Prepoznajte osećaj ljubomore

Prepoznajte kako se osećate i zbog čega. Isto tako, znajte da imate izbor da li nešto hoćete ili nećete da preduzmete - šta vam je od toga u interesu? Prihvatite svoja osećanja i samo posmatrajte. Zastanite na trenutak i duboko udahnite. Budite svesni toga da vaše ljubomorne misli nisu isto što i realnost. To što ste ljubomorni ne znači da se stvarno nešto i događa.

2. Prihvatite činjenicu da je neizvesnost deo svake veze

Kako i druge vrste zabrinutosti, ljubomora traži sigurnost. No, nesigurnost i neizvesnost su deo života i moramo da naučimo to da prihvatimo. Ipak, ako unapred optužujemo i sumnjamo možemo doprineti tome da se po nas negativan ishod na kraju i dogodi jer postajemo partneri s kojima nije prijatno biti u vezi.

3. Razmislite da li vaša ljubomora ima korene u prošlosti

Ponekad naše ideje o tome kakva bi veza trebalo da bude ima korene u našem detinjstvu ili u našim prethodnim iskustvima u vezama. Na primer, ako su se vaši roditelji rastali i jedan je otišao zbog nekog drugog, možete podsvesno verovati da će se to dogoditi i vama.

Važno je biti svestan toga. Ista stvar je ako imate negativna iskustva s prevarama u prethodnim vezama – ne kaže se uzalud kako prtljag iz prošlih veza treba ostaviti u prošlosti. Ponekad neke od ovih problema ne možemo da rešimo bez pomoći psihoterapeuta.

4. Pronađite druge načine ponašanja

Ne morate da koristite ljubomoru kako biste pokušali da osigurate svoju vezu. Postoji efikasniji načini. Na primer, možete više da se koncentrišete na ono pozitivno u vezi, suzdržite se od kritikovanja i optuživanja. Naučite kako da delite odgovornost i rešavate probleme u vezi – zajedno.

5. Sagledajte stvari s distance

Zamislite da se ne radi o vašoj vezi, nego o vezi vaše prijateljice. Da se njoj dogodilo to što se dogodilo vama, to što je izazvalo vašu ljubomoru, da li biste to smatrali dovoljno dobrim razlogom ili biste odmahnuli rukom?

Kad na svoj problem gledate sa distance, to vam može pomoći da uvidite njegove proporcije i da situaciju sagledate jasnije. Ne kaže se uzalud kako je neko „lud od ljubomore“, taj intenzivan osećaj nam zaista može pomutiti pamet.

Izvor: Žena.hr