Sve više parova spava u odvojenim krevetima: Istraživanje potvrdilo - evo zašto to uopšte nije loše

Prema jednom istraživanju, oko 14% parova ne spava u istom krevetu. Mada većina ljudi misli da to nije dobro za njihovu vezu, rezultati studija pokazuju da je istina upravo obrnuta.

Foto: Harbucks / Shutterstock
Foto: Harbucks / Shutterstock
.

Loš kvalitet sna stvara tenziju među partnerima

Prema nekim procenama, spavanje u istom krevetu sa partnerom koji se često pomera u postelji i hrče, može da vam ukrade u proseku 49 minuta sna svake noći. To uopšte nije malo, kada se ponavlja iz dana u dan, zbog čega uopšte nije iznenađujuće da se zbog ove činjenice partneri neretko svađaju.

S druge strane, isti problem ne postoji kod parova koji biraju da spavaju odvojeno.

Spavanje u odvojenim krevetima može pogodovati i jednom i drugom partneru

Šta raditi ako ste vi noćna ptica, a vaš partner ranoranilac? A šta ako ne možete da se dogovorite oko savršene temperaturi u sobi? Možda vi volite da spavate sa otvorenim prozorom, a njemu smeta buka. Ili ste pak vi navikli da spavate u zamračenoj prostoriji, a on voli da ga rano ujutru probudi izlazak sunca, piše Bright Side.

Veoma je teško postići dogovor ako imamo različite preferencije u vezi sa nečim tako važnim kao što je spavanje. Postavlja se i pitanje zašto bismo to radili ako imamo više prostorija sa krevetima u svom domu?

Ova odluka ne mora da dovede do smanjenja bliskosti u vašoj vezi

Lepo je probuditi se u naručju svog partnera. Neko bi, međutim, rekao da je lepo i imati čvrst san 7-8 sati, bez buđenja u gluvo doba noći jer je naš partner morao da ode do toaleta.

Spavanje u odvojenim krevetima ne samo što može biti dobro za ukupno blagostanje partnera, ono nudi novu šansu za buđenje romantike između njih. Složićete se da je mnogo lakše iznenaditi partnera doručkom u krevetu kada vi ne spavate u istom tom krevetu, ali i poklonima za praznike i drugim malim znacima pažnje.