Seks je poput smeha – znate li zašto?

Iako su potpuno nepovezani, seks i smeh imaju nekoliko zajedničkih stvari. Predstavljamo vam zanimljiv pogled na faktore koji vežu mnogima omiljenu aktivnost i "najbolji životni lek".

Seks je poput smeha, foto: Depositphotos/monkeybusiness
Seks je poput smeha, foto: Depositphotos/monkeybusiness
.

I seks i smeh deluju opuštajuće
I smeh i seks prati niz biohemijskih reakcija koje smanjuju nivo hormona stresa - kortizola. Obe aktivnosti potpomažu otpuštanje endorfina i jačaju imunološki sistem. Endorfin, kao što je poznato, pomaže kod olakšavanja bola, na primer kod glavobolje, artiritisa ili migrene. Tokom seksa kod žena se podiže nivo estrogena što utiče na slabije predmenstrualne sindrome.

I seksom i smehom vežbamo
Učinak smeha, seksa i fizičke vežbe na telo, gotovo su identični. Sve tri aktivnosti podstiču otpuštanje endorfina i omogućavaju dobro raspoloženje. Za smeh koristimo oko 80 mišića koji jače deluju na područje stomaka. Iako smeh ne može da zameni vežbanje, može da popravi učinak vežbanja. Tokom strastvenog seksa možete da sagorite oko 200 kalorija – isto toliko gubite 15-minutnim trčanjem. Takođe, srce sekusalno uzbuđene osobe kuca brže; broj otkucaja može da poraste sa 70 na 150 u minuti.

Seks i smeh podstiču aktivnost mozga
Kada se smejemo, mišići lica se skupljaju i opuštaju. Ta aktivnost facijalnih mišića popravlja dotok krvi u mozak, te se popravlja mentalna aktivnost. Drugim rečima, sposobni smo da razmišljamo inovativno i brže da donosimo odluke. Poslednje studije pokazuju da i seks deluje na isti način, odnosno kako orgazam popravlja stepen inteligencije kod žena.

Zaštitu od prehlade nude i seks i smeh
I seks i smeh jačaju imunološki sistem, pa su zato osobe koje se često smeju manje podložne prehladama i virozama. Isto važi i za seks – osobe koje upražnjavaju seks bar dva puta nedeljno, imaju u organizmu 30 posto veću količinu antitela nazvanih imunoglobulin A, u odnosu na ljude koji seks praktkuju ređe.

SEKS I SMEH KROZ FAZE:
O ženskom smehu sprovedene su opsežne studije. Stručnjaci tvrde da su tokom smeha i seksa aktivni isti delovi ženskog mozga. Ovo možda objašnjava zašto žene imaju veću seksualnu želju kada se smeju. Imajte na umu da kod muškaraca, koji se drugačije smeju, ne dolazi do ovih podudarnosti.

Uvod
Kao i kod započinjanja seksa, tokom prve faze smeha naš vrat, ruke i grudi počinju da crvene, a telesna temperatura da raste.

Seks
Druga faza smeha slična je ženskom iskustvu orgazma – mišići lica naprežu se sami od sebe, a koža postaje osetljivija. Žene počinju ubrzano i neravnomerno da dišu, a ubrzo i oči počinju da suze i da se zatvaraju.

Nakon orgazma
Kada žene prestanu da se smeju, mišići se opuštaju, telesna temperatura i disanje se normalizuju, a crvenilo se povlači. Ovi simptomi jednaki su periodu nakon samog seksa.

Humor jača bračnu zajednicu
Seksualni terapeuti savetuju smejanje tokom seksa, pod uslovom da se ne radi o ismevanju partnera! Smeh i zaigrano raspoloženje pomažu da se održi vatra u seksualnom životu. Osim toga, parovi koji imaju pozitivan i opušten pristup seksu imaju veće šanse za postizanje orgazma, a samim tim i za snažnu, srećnu i emocionalno zadovoljavajuću vezu.

Izvor: Ordinacija.hr