Psiholog otkrio zašto današnji brakovi propadaju: "Brkate dve bitne stavke"

Poznati novosadski psihoterapeut Zoran Milivojević nedavno je u Zagrebu održao predavanje „O ludoriji zaljubljivanja“ i tako objasnio šta znači uspešan brak u 21.veku.

.

Pratite nas i na Viberu!

"Birajući partnera, ne slušajte samo srce, spojite srce sa mozgom. Osoba koju volite i veza su dve odvojene kategorije. Često kada nađemo osobu koju volimo,  mislimo da će veza biti u redu, ali ako naš partner za razliku od nas ima drugačiji pogled na vezu, može nastati problem“, objašnjava Zoran za portal jutarnji.hr.

"Kada birate be treba gledati samo osobu, već i kakvu vezu ta osoba želi, da li hoće decu ili ne, kakvi su joj stavovi po pitanju vaspitanja, njen odnos sa vlastitim roditeljima, odnos prema novcu, kako reaguje u konfliktima,...

Sve treba biti umoreno. Ako je vaš partner bolesni zavisnik od svog posla, a vi baš i niste toliko veliki radoholičar, tu nastaje problem! Jedna strana trpi i oseća se zapostavljeno i usamljeno. Porebno je naći balans u svakoj situaciji.

Takođe, važan je odnos i prema seksu. Nakon zaljubljenosti seks često postaje problem. U fazi zaljubljenosti ljudi su hiperseksualni, a kasnije nedostatak seksa uzrokuje frustracije.

Mi smo se izgubili brkajući ljubav i zaljubljenost. Trećina brakova se danas raspada, trećina živi u nezadovojnim odnosima, a ostala trećina živi u srećnom braku. Često mi na psihoterapiju dolaze žene u kasnim 30. koje ni u toj dobi još nisu našle pravog. Reč je o lepim, uspešnim, pametnim osobama čiji biološki sat otkucava, ali imaju nerealne kriterijume kakav treba biti otac njihovog deteta.

Neke od njih su uspele i da realizuju vezu, rode jedno dete, priželjkujući još jedno, ali ne stignu. I to se na kraju odražava na društvo, broj stanovnika se smanjuje, a posledice su višestruke po celu zajednicu.

I ja sam bio pun zabluda. Mnogo puta sam se zaljubio, razočarao i tek oko 40. sam uspeo da se srećno zaljubim i oženim. Sada imam 59 godina i živim to što govorim“, ispričao je psihoterapeut Milivojević.