Pogledajte osobu u oči i otkrijte: Da li je zainteresovan za dužu vezu ili avanturu?

Naučnici su otkrili da na osnovu nečijeg pogleda i mimike lica možemo zaključiti da li ta osoba od nas želi samo seks za jednu noć ili je spremna da uplovi u nešto ozbiljnije.

Pogled otkriva mnogo toga, foto: George Rudy/Shutterstock
Pogled otkriva mnogo toga, foto: George Rudy/Shutterstock
.

Naime, u istraživanju koje je sprovedeno u Australiji stručnjaci su pitali heteroseksualne muškarce i žene da li su spremni za neobavezan seks. Nakon toga su ih fotografisali, nakon čega su te slike pokazivali drugim dobrovoljcima. Cilj je bio da sudeći samo prema fotkama ispitanici prepoznaju muškarce, odnosno žene koje žele seks za jedno veče.

Pokazalo se da su žene uglavnom bile u pravu u svojim pretpostavkama i da vrlo dobro procenjuju šta muškarce zanima i kakvu vezu traže. Naime, kao promiskuitetnije muškarce izabrale su one s dužim licem i većim očima. To im je omogućilo da lakše donesu odluku koji muškarci bi za njih bili odgovarajući partneri, piše Dioptrija.hr

Muškarce izdao testosteron

S druge strane, muškarci su često birali pogrešne žene, misleći kako su blaže crte lica i manje usne karakteristike promiskuitetnijih žena.

"To nas je iznenadilo. Sposobnost donošenja takvih zaključaka korisno je muškarcima koji pokušavaju da odrede koje bi žene bile zainteresovanije za kratkotrajne avanture, a koje bi zanimalo nešto ozbiljnije i dugoročno. Kada tražimo vezu, želimo nešto drugačije od onoga što tražimo za avanturu", rekao je profesor i autor studije Ian Stefen.

Viši nivo testosterona kod muškaraca povezan je s muževnijim crtama lica, ali i s tipično "muškim" ponašanjem, poput zainteresovanosti za kratke avanture, što su žene dobro prepoznale.

Inače, već postoje kompjuterski programi koji samo na osnovu nečijih crta lica mogu s velikom tačnošću da procenjuju za kakvom vezom tragaju.