Znakovi da vam je seksualni život u krizi:

Ista osoba inicira seks - Česti simptom da nešto nije u redu sa seksualnim životom jednog para je kad jedna osoba uvek inicira seksualne odnose i oseća se nepoželjno.

"Većina ljudi želi da njihovi partneri podjednako iniciraju seks, to im daje dojam da ih partner još uvek želi", tvrdi doktorka Džes O'Reli. Ako jedan partner uvek inicira seks, pokušajte da razgovarate i da problem kažete glasno i jasno, da biste voleli da u tome uspostavite ravnotežu.

Niste rekli šta želite: Niko ne ume da čita tuđe misli, a svi smo različiti. Teško je da vaš partner zna šta želite, tvrdi Džes. Ako niste razgovarali o tome šta želite, verovatno to ni ne dobijate. Ako vas pomisao na kritikovanje partnerovih ljubavnih veština plaši, imajte na umu da je ključno kako ćete mu pristupiti. Nakon što kažete svoje želje, sigurno ćete uočiti veliku razliku u seksu.

Uvek radite isto: Jednom kad parovi shvate šta im odgovara, često se drže toga kao 'pijan plota.' Iz tog razloga nestaje strast i sklonost eksperimentisanju sa novim stvarima. Međutim, "ponavljanje može da smanji užitak. Istraživanja dokazuju da dopamin može biti dvostruko visok kad su stvari nepredvidljive", dodaje Džes. Budite otvoreni prema novim pozama, seksualnim igračkama i eksperimentiranju pod jorganom. Tako ćete usput i učiti šta je ono što vam odgovara.

Ne pričate nakon seksa: Seks bi trebalo da zbliži partnere. Ako se nakon vođenja ljubavi osećate 'udaljeno' od partnera, a u sobi vlada tišina - možda niste otvoreni jedan prema drugom, objašnjava seksualna terapeutkinja Marisa Nelson. Pokušajte da inicirate razgovor. Ako osetite blokadu, iskreno to recite partneru i nemojte se osećati kao da ste vi nužni skrivati to.

Želite različite stvari: Na primer, jedna osoba želi strast i olakšanje od stresa, a druga poentu seksa vidi u emotivnom zbližavanju i povezivanju.

"Kad se to dogodi jedna se osoba može osećati loše i nezadovoljno nakon što dugo vremena ne dobiju ono što žele da osete tokom vođenja ljubavi", kaže Nelson.

Za sve je "kriva" jedna osoba: Kako bismo imali zdravi seksualni život, obe osobe u vezi moraju osećati da je odgovornost zajednička. Ako ne možete da doživite vrhunac, ako osećate bol ili niste zadovoljni - to je problem obe osobe. Simptom da nešto nije u redu je kad krivica počinje da se prebacuje samo jednoj strani. Važno je da prepoznate tu situaciju i pitati se na čemu možete zajedno da poradimo. Dijalog je izuzetno važan deo seksualnog iskustva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.