Nije čokolada: Evo koje namirnice su najbolji afrodizijak

Afrodizijaci su vekovima zaokupljali maštu ljudi, ali su i jedan od omiljenih predmeta savremenih naučnih istraživanja. Najnovija, koju su sproveli naučnici iz Ontarija, pokazuje da su za libido najkorisniji šafran i ginseng.

Izvor: Večernji.hr/Science Daily  |  
Foto: Marina mrs_brooke/Shutterstock
Foto: Marina mrs_brooke/Shutterstock
.

Osim toga, ovo istraživanje je ozbiljno narušilo reputaciju čokolade zbog njene magične sposobnosti. Naime, rezultati nisu pokazali da čokolada ima ikakve afrodizijačke kvalitete. Ovo otkriće će svakako obradovati mnoge ljubitelje čokolade, piše Science Daily.

„Iako nisam sklon da verujem u afrodizijake, moram da priznam da je ovo istraživanje pokazalo da neke biljke zaista mogu da pomognu libidu ljudi. Šafran i ginseng su na vrhu liste“, istakao je profesor Masimo Markone, koji je učestvovao u analizi rezultata.

Pored toga što se pokazalo da su dobri za izazivanje se*sualne želje, šafran i ginseng su se takođe pokazali kao dobri za erektilnu disfunkciju. Naime, obe biljke imaju svojstva koja mogu pomoći kod muške potencije.

Poslednjih godina je poraslo interesovanje za veštačke afrodizijake kao što je vijagra. Pa, naučnici ističu da su to sve hemijski agensi koji sa sobom nose neželjene efekte. Mnogo je bolje koristiti prirodne stvari, ali su šafran i ginseng očigledno najbolji, prenosi Večernji.