Kroz ove ČETIRI FAZE prolazi svaka veza: U kojoj je vaša?

Klinički psiholog dr Kristin Dejvin, specijalista za veze, brakove i razvode, kaže da su trud, namera, pažnja, želja za dugom vezom i humor, ključni "sastojci" uspešne veze.

Foto: Dean Drobot / Shutterstock
Foto: Dean Drobot / Shutterstock
.

Parovi koji su otvoreni i imaju volju da ostanu zajedno uprkos usponima i padovima, na kraju će u tome i uspeti. Naravno, biće trenutaka kada će misliti da jednostavno neće opstati, ali je najvažnije neodustati.

Perod medenog meseca će proći pre nego što uspete da se osvrnete i bićete prepušteni svakodnevnim stvarima, koje će vam možda delovati dosadno, ali zapravo mogu da budu sjajne, ako pored sebe imate pravu osobu.

Evo kroz koje prolaze sve veze - proverite u kojoj ste vi i koja faza vam sledi, ali i saveti psihologa kako da uspešno prođete svaku fazu.

ROMANTIČNA FAZA

Osećaj blaženstva i sreće su najveći u ovoj fazi veze. Tada se pitate gde je partner bio celog vašeg života. Vaš svet je jednostavno divan! Razlike među vama doživljavate kao snagu i u ovoj fazi ste često toliko fokusirani na partnera da gotovo isključujete sve druge osobe iz života. Zaboravljate na svoje granice, strahove, "kočnice". Konačno se osećate kompletno, sigurno i voljeno!

BORBA ZA MOĆ

Vaše ružičaste naočare kroz koje ste gledali svet su postale malo manje ružičaste. Iluzija da će vaša ljubav trajati večno često se završi razočaranjem. Sada shvatate da sve te razlike među vama i nisu baš dobre. Patnerovo ponašanje koje vam je nekada bilo veoma simpatično, možda čak i baš ono koje vas je osvojilo, sada vas nervira, piše 24sata.hr.

Ljudi pokušavaju da vrate partnera na ono kakav je nekad bio ili da od njega stvore osobu kakvu su zamislili u glavi. Sve je više rasprava i nesporazuma usled neumeća komunikacije.

Ako želite da vaša veza uspe, nešto morate da uradite drugačije, da pokušate da komunicirate drugačije.

Svaka vaša svađa čini da se osećate beznadežnije kada je reč o vašoj zajedničkoj budućnosti i utiče na vaš osećaj sigurnosti u vezi. Do nedavno vam je bilo sjajno da budete zajedno, a sada ne znate šta da očekujete od partnera. Pitate se da li ste pogrešili i da li je vaša veza osuđena na propast?

Da biste sačuvali vezu, psiholog savetuje da u ovoj fazi veze radite na sledećim stvarima: prihvatanju razlika među vama, učenju da delite moć u vezi, odbacivanju iluzija o stalnoj harmoniji u vezi, prepoznavanju snažnih tačaka u vezi, postavljanju jasnih granica i pokazivanju međusobnog poštovanja.

FAZA STABILNOSTI

U fazi stabilnosti su oba partnera međusobno svesnija svojih ponašanja i razlika, onoga što ih nervira. Oboje su prešli preko bobbe za moć koja je jedno vreme imala monopol nad njihovom vezom. Jednostavno, sada su naučili da je rasprava samo to – rasprava, nesuglasica. Ne ulaze u rasprave osim ako zaista ne moraju i umeju da okončaju svađu bez posledica.

Veza je do sada već ušla u određeni ritam i partneri su sada opušteniji. Poverenje i osećaj sigurnosti im dozvoljavaju da se na neki zdrav način "udalje" od veze, a da se zbog toga ne osećaju ugroženo.

Uprkos svim pozitivnim stranama ove faze veze, dosada vreba iza ćoška. Do ove faze je par već izvesno vreme u vezi, što znači da je već ušao u neku rutinu, što može da dovede do apatije, pa čak i neverstva. Partneri počinju da uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo. Posvećuju manje pažnje jedno drugom, manje se trude oko veze.

Ne dozvolite da se to desi, savetuje psiholog. Razgovarajte o tome. Prihvatite da je sve to deo procesa i da je dosada deo veze koji, iskrenim razgovorima, može da se prevaziđe.

FAZA PRIVRŽENOSTI

Ova faza može da traje od jedne do deset godina. Napravili ste izbore koji se tiču vas i vašeg partnera. Prepoznali ste i prihvatili ste svoje i partnerove mane i u zdravoj ste vezi.

Više verujete partneru i osećate se sigurnije u vezi. Možete da budete onakvi kakvi zaista jeste i da radite stvari do kojih vam je stalo, a da istovremeno ostanete povezani sa partnerom i radite zajedno ono u čemu uživate oboje.

Umete da prevaziđete loše periode i da uživate u dobrim. Uprkos tim lošim trenucima i periodima, i dalje uživate u partnerovom društvu. U stvari, tek sada onako zaista, opušteno, uživate u vezi. Ne treba vam druga osoba jer vi birate svog partnera, baš svakog dana. Postigli ste zdrav balans između moći, slobode, ljubavi i pripadanja.