Ključ uspešne veze krije se u “ČETIRI P” kažu stručnjaci

Zdrava emocionalna veza sastoji se od mnoštva sitnica, ali sve one počivaju na četiri ključne stvari, odnosno četiri stuba, bez kojih će se i odnosi onih najzaljubljenijih jednostavno urušiti.

Foto: wavebreakmedia / Shutterstock
Foto: wavebreakmedia / Shutterstock
.

U suštini, da bi ljubavna veza bila zdrava, potrebno je ispuniti mnogo uslova, a fizička privlačnost je samo jedan od njih. Terapeuti naglašavaju potrebu za "4P" odnosom kako bi on bio stabilan i čvrst. Terapeuti savetuju da povremeno proveravate koliko su „4P“ stabilni i čvrsti u vašoj vezi i, ako smatrate da su neki od ovih aspekata „klimavi“, uložite vreme i pažnju u taj aspekt veze. Jer vremenom, veze postaju rutinske i nešto što se podrazumeva.

A po mišljenju stručnjaka, intimnost se zasniva na: privlačnosti, poverenju, poštovanju i odanosti.

Privlačnost znači upravo ono što i sama reč znači – da nas partner fizički privlači. To je impuls koji potvrđuje da tu osobu koja nam je bliska doživljavamo kao privlačnu, da nam se sviđa kako izgleda, kako se ponaša, kako se smeje, kako nas gleda…

Poverenje je preduslov za emocionalno otvaranje. Kada verujemo partneru, to znači da mu verujemo bezuslovno, da se osećamo zaštićeno i bezbedno, da sa njim možemo da budemo „mi“ u pravom svetlu, bez glume. Kada je u pitanju seks, poverenje je preduslov za potpuno prepuštanje.

Poštovanje je potvrda da svog partnera smatramo vrednom osobom, da volimo njegove osobine, da se divimo njegovim kvalitetima, da cenimo njegovo mišljenje koje se ne poklapa uvek sa našim, da poštujemo ono što on radi, njega kao čoveka…

Posvećenost znači da smo izabrali nekoga sa kim smo voljni da delimo život „i u dobru i zlu“, u braku ili van njega. To znači da smo prihvatili našu i partnersku različitost i da je ne vidimo kao kamen spoticanja već kao priliku za napredak, piše avaz.ba.