Kako alkohol utiče na seksualni život

Omiljeno piće poput koktela ili čaše vina mogu da ti pomognu da se opustiš, međutim ne pomažu baš u seksu... Evo i zašto.

Iako se nekad čini da posle čaše pića imamo bolji seks, pogledajte kako on zaista utiče na organizam.

Deprimira centralni nervni sistem

Može se reći da alkohol koči pojedine delove centralnog nervnog sistema koji su bitni za seksualno uzbuđenje i orgazam - disanje, cirkulacija i osećajnost nervnih završetaka.

Dehidrira telo

Za seksualno uzbuđenje neophodan je određeni nivo krvi koji dovodi kiseonik i jača osećajnost genitalija. Ovaj procese je povezan sa erekcijom kod muškaraca i lubrikacijom kod žena.
Kada je količina tečnosti u telu mala i sa deprimiranim nervnim sistemom, telo samo usporava seksualno uzbuđenje i orgazam. Međutim nisu svi efekti alkohola na seks negativni.

Alkohol je afrodizijak?

Alkohol svakako ima reputaciju da je dobar afrodizijak. Da li je stvarno tako? Jedno ili dva pića (u zavisnosti od tvoje težine, uzrasta i još nekih faktora) se mogu pomoći da osobe prevaziđu određene kočnice koje su sami sebi postavili i tako se lakše upuste u seks.

Manje erekcija

Veća količina alkohola može dovesti do problema sa erekcijom jer dehidratacija do koje dolazi posle velike količine alkohola u telu ne samo što smanjuje količinu krvi već podiže angiotenzin, hormon povezan sa disfinkcijom erekcije.

Odložena ejakulacija

Istraživanje urađeno 2004. godine pokazalo je da 11 odsto osoba koje konzumiraju alkohol imaju problem sa doživljavanjem orgazma. Muškarci imaju problem sa ejakulacijom dok je ženama potrebno monogo više stimulacije da bi doživele orgazam.

Suvoća vagine

Alkohol možda osvežava socijalni život, ali ne radi ništa dobro kada je u pitanju vlažnost vagine. Dehidratacija koja je povezana sa konzumacijom alkohola dovodi do umora, glavobolje ali i vaginalne suvoće.