Većina zrelih odraslih osoba koje tek počinju vezu realne su u pogledu činjenice da će, pre ili kasnije, neizbežno imati nesuglasice sa svojim partnerom oko nečega.

Jednom kada prođete fazu medenog meseca, veze koje traju zahtevaju bar neku količinu kompromisa, neku ozbiljnu žrtvu i neka neslaganja na tom putu.

Ako je svađati se normalno, da li postoji i kada je previše?

Uspostavljanje prave ravnoteže može biti zbunjujuće kada niste sigurni kako da odredite šta se računa kao zdrava ili nezdrava količina sukoba.

Da li je normalno svađati se u vezi?

Neke svađe se smatraju normalnim u bilo kojoj vezi, posebno kada vam postane prijatnije da delite emocije i budete ranjivi jedno sa drugim, sve dok se izražavate na načine koji nisu neprijateljski ili na neki drugi način koji nije zdrav ili je uvredljiv. U stvari, malo svađe u vezi je zapravo dobar znak - mnogo bolji od nepostojanja svađe.

Povremena svađa ukazuje na to da ste dve odvojene osobe sa svojim perspektivama i mišljenjima.

Studija iz 2016. godine objavila je da su „konflikti neophodni i vredni za evoluciju braka“ i da kada se njima „pravilno upravlja mogu pomoći parovima da uče jedni od drugih i da poboljšaju svoje odnose“.

Dakle, svađa tu i tamo je normalna i ne mora biti znak opasnosti.

Izuzetak bi bio ako ste u novoj vezi i počnete da se svađate odmah.

Način na koji zajedno rešavate svoje prve svađe je važan prediktor za budućnost vaše veze.

Dr Džek Šafer kaže da „parovi koji prežive svoju prvu veliku svađu povećavaju verovatnoću da će njihova veza opstati tokom vremena“.

Da li je normalno nikada se ne svađati u vezi?

Malo je parova koji se uopšte ne svađaju.

Nakon nekog vremena zajedno kao par, dobro se upoznajete i razumete pokretače i razlike koje će verovatno dovesti do svađa. Ako ste stigli do tog posebnog mesta gde se volite uprkos međusobnim razlikama, možda ćete uglavnom uspeti da izbegnete sukobe.

Ali ako ste dugo u vezi i nikada se ne svađate, to bi mogla biti crvena zastava.

Da li ste zaista frustrirani ili ljuti, ali nećete da uzrujavate partnera? U najmanju ruku, ako ne progovorite, to bi mogao biti recept za buduće ozlojeđenosti, nesreću ili loše zdravlje.

To što se nikada ne svađate može takođe biti simptom da ste jedno ili oboje odjavljeni ili da aktivno izbegavate sukob. Možda ste odlučili da je potrebno previše energije za raspravu i da nije vredno truda.

Druga mogućnost je da jedan ili oboje možda imate anksiozan ili izbegavajući stil vezivanja, prema studiji objavljenoj 2022.

Koja je vrsta svađe zdrava u odnosu na toksičnu?

Ovo zavisi od toga šta podrazumevate pod svađom. Kada razmišljate o tome šta se računa kao svađa sa partnerom, da li mislite na svađu i/ili vrištanje, ili mislite na svađu i/ili prigovaranje?

Da li pričamo o verbalnim nokdaunima i tučama u kojima su sve opklade isključene i gde se prozivanje, bacanje jastuka i zlobne uvrede bacaju kao što deca bacaju grudve? Ako jeste, to zvuči ružno, a svakako nije dobro.

Kada svađa nije produktivna i niko od vas ne polazi iz mesta gde pokušava da zajednički reši problem, to je nezdravo za vas i za vašu vezu.

Kristen Fuler, doktor medicine, piše da „Toksičnost dolazi u svim oblicima: prozivanje, fizičko zlostavljanje, laganje, ogovaranje i sva unutrašnja previranja koja su rezultat nezdrave veze“.

Ona takođe objašnjava da „Ove vrste odnosa uključuju nedostatak podrške ili poštovanja, pune su sukoba i uključuju najmanje jednog partnera koji nastoji da potkopa drugog“.

Ovo možda nije uvek lako primetiti u početku, što otežava prepoznavanje onima koji su u vezi neko vreme - možda čak i godinama.

Ako vaš partner kontroliše, manipuliše ili dosledno prebacuje krivicu na druge, odbija da prizna svoje greške ili da se izvini za svoje postupke, sve su to znaci toksične svađe i sveukupne toksične veze, prema Fuleru.

Svađa koja postaje fizički, emocionalno ili psihički nasilna je uvredljiva i nezdrava.

Konkretno, fizička agresija kao što je guranje, štipanje, šamaranje, šutiranje, gušenje, udaranje i slično treba da bude potpuno van granica.

Duboko u sebi, ako osećate da je otišlo predaleko, znaćete to i osećaćete se užasno. Poželećete da se nikada nije dogodilo. Ono što kažete jedno drugom u žaru trenutka je uklesano u beton i niko od vas ne može da povuče te ružne reči.

Koliko svađe je previše?

Ako se svađate svaki dan, sve vreme, i to je vaš način komunikacije, onda se nadamo da znate, pošto ste pročitali dovde, da je to previše svađe.

Međutim, ne radi se samo o učestalosti vaših svađa. Ponekad je više svađe bolje nego manje svađe, jer ispuštate frustracije kako se pojavljuju umesto da ih pakujete.

Više se radi o tome kako se nosite sa svađama sa svojim partnerom.

Ako ste zabrinuti zbog količine svađa u vašoj vezi, postavite sebi ova pitanja:

  • Da li je svađa nova norma za vas? Čini li se da je sve svađa sa jednom oštrom primedbom koja vodi do druge?
  • Da li provodite više vremena pokušavajući da upravljate vezom nego da budete sami? Stalno ste na oprezu šta da kažete i kako da kažete.
  • Prošlo je toliko vremena da ste izgubili pojam koliko ste se zabavljali samo u druženju jedno s drugim. Iskreno se ne sećate kada ste poslednji put to uradili.
  • Da li je moguće da ste se vas dvoje rastali? Da li je na početku sve bilo sjajno, a sada... samo je postao spomenar starih beleški i fotografija u prašnjavom uglu vašeg dalekog sećanja?
  • Hvatate sebe da živite sa supružnikom koji je skoro stranac. Kada ih pogledate, vidite kako su nesrećni, i kod kuće i na poslu.
  • Nisu samo oni – gledate sebe i ne sviđa vam se kako ste se promenili u ovoj vezi. Mislili ste da ste dobro držali volan dok ste se snalazili u životu i ljubavi, ali sada, kada se pogledate u ogledalo, vidite stranca brodolomca?


Rezultati studije objavljene 2022. godine zaključili su da je najefikasniji način da parovi poboljšaju svoje odnose pokušaj da shvate potrebe svojih partnera, razgovaraju o njihovim problemima i pokažu svoju ljubav jedni prema drugima.

Međusobna komunikacija zahteva da poštujete međusobnu perspektivu.

Vreme je da postanemo stvarni. Ovo je ogroman korak, ali potpuno izvodljiv, piše Your Tango.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.