Ljubav i seks

TRI stadijuma braka kroz koje svaki par prolazi! Da li ste se prepoznali?

Istina je da je svako od nas priča za sebe, sa svojim težnjama, razmišljanjima i ponašanjem. Samim tim svaki par je drugačiji, a naročito par koji je u braku. Svi mi gledamo na instituciju braka drugačijim očima. Međutim postoji nešto što je svim parovima zajedničko, a to su 3 faze u braku kroz koje svi prolaze.

18.09.2021. - 16:00h
bračni partneri
bračni partnerifoto: Goncharov_Artem / Shutterstock

Možda je vaše iskustvo sa voljenom osobom drugačije od iskustva vaših najbližih prijatelja, pa su samim tim i poteškoće na koje nailazite drugačije, međutim ono što je uobičajeno su faze kroz koje skoro svako od nas prođe.

PRVA FAZA – BLAŽENSTVO

Kada ste zaljubljeni, vidite sve počevši od voljene osobe pa do ostatka sveta kroz ružičaste naočare. U stanju ste da u potpunosti zanemarite mane i da samo vidite vrline svog partnera. Vidite samo ono zbog čega se osećate dobro, a ignorišete loše stvari. Drugim rečima, prihvatate svaku situaciju u svom bračnom životu sa osmehom na licu i svakako vaša seksualna intimnost je na vrhu sveta. Jednako i vi i vaš partner se trudite kako bi vaš brak bio uspešan i kako bi jedno drugo učinili srećnim.

Takođe nastojite da izbegnete stvari koje bi partnera učinile nesrećnim i nanele mu bol. Poštovanje, podrška i odsustvo osude – sve je tu. Volite jedno drugo bezuslovno i uvek stavljate potrebe druge osobe ispred svega drugog. Pravo blaženstvo. Jedino što može da naruši ovu fazu jesu ponavljajući – loši oblici ponašanja, poput njegovih prljavih čarapa, prenosi cdm.me.

DRUGA FAZA – IZAZOV

Parovima je teško da shvate da faza blaženstva mora jednom da prođe. S vremenom nastupaju i manje iritantni oblici ponašanja. Što ste duže u braku, to više morate da se suočite sa različitim stvarima i da raspravljate o većim pitanjima. Tu dolazi do sukoba mišljenja po pitanju vaspitanja dece, novca, karijere, preseljenja.

Bezuslovnu ljubav počinju da napadaju osećanja zbunjenosti, frustracije i razočaranja. Umesto da se koncentrišete na sličnosti sa partnerom, vi samo vidite razlike i nedostatke vaše voljene osobe. Želite da se vaš partner ponovo pretvori u osobu kakva ste mislili da jeste. Prvi put počinjete da se koncentrišete na svoje potrebe umesto konstantno na njegove. Mnogi u ovoj fazi misle da su nesporazumi koren njihovih sukoba.

TREĆA FAZA – EMOCIONALNO POVLAČENJE

U fazi blaženstva, svako želi da usreći svog partnera. U fazi izazova fokusiraniji ste na sopstvene potrebe, pri čemu postaje sve teže brinuti o emocionalnim potrebama partnera. U trećoj fazi fokusirani ste na sebe i na – pobedu. Umesto da partnerove postupke posmatrate – glupim, sve više njega smatrate kao takvog. Čini se sve očiglednijim da zanovetanje, sarkazam i ljutnja nisu prikladni za reševanje sukoba ali većina ljudi u braku ih ipak primenjuje. Cilj je dakle pobeda, i biti u pravu.

U ovoj fazi sve što želite jeste da osjetite ukus pobede. Lagano osećate da je nemoguće rešiti razlike koje su prisutne pri čemu će vas svaki novi pokušaj i neuspeh još više razočarati. Umesto da nastavite ovim bolnim putem, birate emocionalno povlačenje. Iako je ovo faza u kojoj brakovi najčešće propadaju, dobar deo njih se seti faze blaženstva i povuče partnera na pravu stranu.