U vezi ste s narcisoidnom osobom? Psiholog otkriva zašto će vas ona uvek ostaviti

Ako ste nekada bili u vezi s osobom za koju se čini da je nikako ne možete zadovoljiti, da joj ništa što radite nije zanimljivo, da jednostavno niste dorasli njenim zahtevima onda postoji velika verovatnoća da ste bili sa narcisoidnom osobom.

Izbegavajte narcisoidne osobe, foto: ShotPrime Studio/Shutterstock
Izbegavajte narcisoidne osobe, foto: ShotPrime Studio/Shutterstock
.

Dr Ramani Durvasula, klinički psiholog, objašnjava o kakvom se fenomenu dosade radi kod ovog tipa ljudi i zašto nije vaša krivica ako vas ta osoba ostavi.

Dr Ramani pojašnjava kako se radi o osobama koje su osetljive na nagrade, pa sve što rade rade da biste ih pohvalili ili na neki drugi način nagradili. Oni stalno traže nešto novo. Narcisoidne ličnosti ne samo da brzo osete dosadu s novim stvarima već je isto i s ljudima.

Teorija je da upravo ta njihova potreba dovodi do impulsivnih odluka, ponekad opasnog ponašanja, poput kockanja, konzumacije alkohola i droga, preteranog trošenja ili prejedanja. Zadovoljstvo za njih dolazi pre svega.

Dr. Ramani povezuje faktor dosade s narcisoidnim osobama, ali i konceptom „bombardovanje ljubavi“, gde ta osoba tretira drugu kao da je posebna, upućuje vam ljubav, pažnju i poklone na samom početku prijateljstva, kako bi vam sve to oduzela čim više niste nešto „Novo“.

Teorija je da oni češće varaju partnera upravo zbog želje za nečim novim. „Iduća sjajna stvar koju upoznaju i koja ih očara je za njih zadovoljavajuća, ali kako im nedostaje osećaj empatije, njih stvarno nije briga kako se vi osećate, a sigurno mislite da nikada niste dovoljno dobri u blizini takve osobe“, dodaje ona.

Prema njenim rečima, stalno traženje uzbuđenja u novim vezama nikako nije normalno, uz normalno osobu jedan će uobičajeni dan biti sasvim dovoljan, piše Ordinacija.hr.

"Ipak, kada ste u vezi s narcisoidnom osobom, moguće je da se stalno osećate kao da morate da ih zabavite. Na žalost, ta osoba će uvek biti nezadovoljna, jer jednostavno njima brzo dosadi sve poznato i stalno su u potrazi za novim uzbuđenjima“, dodaje doktorka.