Zašto žena kaže NE, a muškarac DA?

Jedan od stereotipa o muško-ženskim odnosima glasi da žena može da ima seks kad god poželi, dok su muškarci osuđeni da čekaju dok ženska seksualna fantazija ne izabere baš njih.

.

Prvo, to nije univerzalna istina. Postoje žene koje su tražile seks i bile lako odbijene. Postoje i muškarci koji dobiju seks brzo i s vrlo malo truda.

Drugo, ne samo da takvi stereotipi ne pomažu muškarcima (po kojem oni uvek žele seks, jer ih na to teraju biologija i testosteroni), nego su udarac za samopoštovanje svake žene koja je ikada bila odbijena. Tvrdnja da žene treba samo da pucnu prstima da bi došle do seksa izvor je trajnog razočaranja žena i osnova neostvarive reputacije kod muškaraca.

Šta kaže nauka? U eksperimentu Rasela Klarka, profesora socijalne psihologije sa Univerziteta u Floridi studenti, koje je navodio profesor, prilazili su nasumce odabranim pripadnicima drugog pola i postavljali isto pitanje: "Primetio/la sam te u kampu. Mislim da si privlačan/na. Da li bi išao/la sa mnom u krevet večeras?".

Nijedna žena nije pristala, ali je "da" reklo čak 75 odsto muškaraca. Klark veruje da je razlog evolucijski: žene su evolucijom postale selektivnije prilikom biranja partnera. Drugi tvrde da se radi o socijalno naučenom ponašanju po kojem su žene naučene da ne izgledaju "lako" i da su razvile veću averziju prema riziku. Naime, svojim pristankom bi se dovele u potencijalnu opasnost.

Pretpostavimo da svaka žena može da izabere koga želi da ima u krevetu i s malo napora ga može zavesti. Pa to baš i ne ide tako. Znamo da želimo različite vrste seksa. Vi možda želite grubo i brzo, a neka druga žena želi s više nežnosti. Činjenica da su nam sklonosti različite, očigledna je i u svakoj ljudskoj interakciji.

Ovaj eksperiment je ponovljen nekoliko puta posle originala. Možete videti zabavne primere toga na Jutjubu, a kako nema nikakvih većih promena u društvenim normama kad je seks u pitanju, za očekivati je da bi rezultati biti slični i danas.