Ljubav i seks

Kako vratiti ljubav u vezu i probuditi ponovo zaljubljenost u partneru

Početak svake veze najčešće se naziva "medeni mesec" i to sa dobrim razlogom - to je period u kome je sve savršeno. Međutim, nakon nekog vremena veze imaju tendenciju da postanu dosadne, odnos sa partnerom se kvari, što često vodi do netrpeljivosti. Šta je pošlo naopako? Psiholozi savetuju šta činiti u ovoj situaciji i kako vratiti ljubav u vezu.
26.01.2017. - 11:29h

Da bi veza funkcionisala, i da bi nas neko voleo (i ostao zaljubljen u nas), moramo da shvatimo da ključ uspeha ne leži u samim osećanjima, već u pogrešnom razmišljanju.

Jedna od najvećih grešaka koje često pravimo u vezi je verovanje da znamo o čemu naš partner razmišlja. Nismo vidoviti, ali nas to, očigledno, ne sprečava da mislimo da jesmo. "Ne želi da me pozove" automatski znači "Ne voli me više" ili "Nije oprao sudove" bi moralo da znači "Ljut je na mene". Realnost je, međutim, najčešće potpuno drugačija od naših razmišljanja - ljudi rade stvari iz pobuda kojih nikako nismo svesni. Kada pokušavamo da protumačimo nečije ponašanje naš mozak momentalno traži negativne razloge da ga objasni. Nažalost, ovo je koren velikog broja problema u vezama. U našim glavama male greške postanu očigledni znaci da nas partner više ne voli, a kada osetimo da nas neko ne voli - odbrambeni mehanizam uslovljava nas da ne uzvratimo ljubav. Tim putem ona polako nestaje iz veze.

Što pre postanemo svesni ovog problema, pre ćemo se naći na putu njegovog rešavanja, a to nam, potom, daje mogućnost da "nateramo" partnera da se ponovo zaljubi u nas, vraćajući ljubav koju smo nekada osećali u prvi plan.

Psiholozi, filozofi i sociolozi se slažu da ljudi, većinski, svoje ponašanje podređuju određenim nepisanim pravilima. Ako bismo, na primer, hteli da pozovemo jednog prijatelja na proslavu, a drugog ne, prvog prijatelja nikako ne bismo pozvali pred drugim - ne postoji tačno određeno pravilo zašto se naš obrazac ponašanja odvija tako, ali poput ovog pravila i u vezama postoje mnoga koja se, na neki način, podrazumevaju. Međutim, ovo može biti uzrok čestih problema sa partnerom.

Simbolika i nametanje skrivenih značenja
Ako očekujemo određeni nivo ponašanja našeg partnera, a on, sa druge strane, ima svoja očekivanja - često može doći do ozbiljnih razmirica. Ponovo, nismo vidoviti i jedini način da se očekivanja obe strane poklope jeste putem dijaloga. Naša očekivanja, nepisana pravila, moramo preneti partneru, ali i saslušati njegovu stranu, te naći kompromis.

Najčešće se zaljubljujemo u ideal koji gradimo o nekome, a ne u realnu sliku osobe. Ova činjenica posebno je tačna u početnom stadijumu veze, ali kako vreme protiče - tako se i ona menja i nestaje. Na primer, u početku veze smo kod našeg partnera voleli slobodan duh, za koji sad smatramo da je samo lenjost.

Ovde se problem nije pojavio zbog promene ponašanja partnera, već zbog menjanja našeg pogleda na njega. Partner je oduvek bio takav, samo se naša tolerancija prema određenim osobinama promenila. Ako uspemo da uvidimo ovu promenu u pogledima na partnera, možemo i da shvatimo da ona nije uslovljena promenom partnerovih osećanja prema nama, buduća da se njegovo ponašanje nije menjalo od početka veze, od momenta kada se zaljubio u nas. Naravno, ako određeno ponašanje partnera počinje da smeta, to definitivno treba nagovestiti. Poput prethodnog primera - dijalog je osnova rešavanja svih problema.

Često imamo naviku da stvarima koje nemaju nikakav značaj dodeljujemo nepotrebno simbolično ili skriveno značenje. Osim što često nismo u pravu kada to činimo, još češće radnjama našeg partnera pripisujemo negativne osobine, time i samog partnera preoblikujući u negativnu osobu u našoj glavi. Veći problem nastaje kada se ovakve greške u vezi čine obostrano, a jedini način da se ovo izbegne je iskrena i otvorena konverzacija. Moramo biti direktni i iskreni prema partneru, a to će, najčešće, usloviti direktanu i iskrenu povratnu reakciju .

Izvor: Lovesensa