Zašto je TONIK ZA LICE toliko bitan i kako ga PRAVILNO KORISTITI?

Često zanemaren, ali izuzetno važan za negu kože, tonik je svestran i važan preparat. Evo pet razloga zašto je dobro da ga uključite u svoj dnevni režim nege.

Foto: RomarioIen / Shutterstock
Foto: RomarioIen / Shutterstock
.

Pristup nezi kože lica postaje sve personalizovaniji, ali osnovni koraci ovog rituala su uvek isti: čišćenje kože kao prvi korak, a zatim hidratacija. Ono što bi trebalo da uradimo između ova dva koraka često se izostavlja, a podjednako je važno. Radi se o upotrebi tonika.

Neki smatraju da je ovaj deo rituala nege neobavezan, a neki da je od suštinske važnosti. Iako nije toliko neophodan kao prva dva koraka, dobro izabran tonik može znatno poboljšati izgled vaše kože.

Ukoliko se odlučite da svom ritualu nege dodate tonik, ovaj proizvod je najbolje izabrati, kao i drugu kozmetiku, prema tipu kože, trenutnom stanju ili problemu koji želite da rešite.

Postoji nekoliko vrsta tonika. U zavisnosti od aktivnih sastojaka, neki služe za dodatno čišćenje (npr. kada se koristi mleko za čišćenje), drugi daju dozu vlage koži, treći podmlađuju i omekšavaju ili regulišu prekomerno lučenje sebuma... Ali sve vrste imaju isti efekat: služe kao završna karika u procesu čišćenja, odnosno pripremaju kožu za dalji tretman nege - za serum, kremu ili ulje.

Uopšteno govoreći, svaki tonik ima pet osnovnih funkcija:

1. Dodatno čisti kožu

U najmanju ruku, tonik pomaže da se uklone ostaci sredstava za čišćenje (koji mogu izazvati alergijsku reakciju) ili čestice kamenca nakon umivanja.

"Tonici uklanjaju tragove šminke i nečistoće koje ostaju zarobljene u porama kože čak i nakon što očistimo lice mlekom ili micelarnim rastvorom", kaže medicinska kozmetičarka Žana Barjaktarević i napominje da se tonik nikada ne koristi kao jedino sredstvo za čišćenje kože, prenosi sensa.story.hr.

2. Reguliše pH vrednost

Druga ključna uloga tonika je regulacija kiselosti kože. Optimalna pH vrednost kože lica je blago kisela i kreće se između 4,7 i 5,75. S druge strane, pH vrednost vode je oko 7 (što se smatra neutralnim), dok su sapuni i deterdženti uglavnom alkalni, kao i zagađen vazduh i drugi zagađivači životne sredine.

„Tonici pomažu koži da lakše obnovi svoju prirodnu pH ravnotežu nakon čišćenja, koje je može poremetiti. Kada se to desi, koža mora preterano da radi kako bi sama uspostavila ravnotežu, a upotrebom tonika to se postiže brže“, navodi Barjaktarević.

Ona objašnjava da je pH kože važna jer je ključna za njenu zaštitnu barijeru: „Kiseli zaštitni sloj kože neutrališe alkalne agresivne supstance, sprečava razvoj neželjenih bakterija i održava optimalnu kiselu sredinu u kojoj se mikrobiom kože održava zdravim. "

Ovakav kiseli omotač je poput imuniteta kože - ključan je za njeno zdravlje. Ako je njegova ravnoteža poremećena, koža će brže gubiti vodu, može postati suva, dehidrirana ili preosetljiva i sklona upali.

3. Povećava vlažnost

Za razliku od nekadašnjih tonika, koji su korišćeni 80-ih i 90-ih godina i pravljeni su na bazi alkohola i isušivali su kožu, nove verzije su zasnovane na vodenim rastvorima sa formulama obogaćenim hranljivim molekulima koji dodatno čiste kožu, ali i osvežavaju i hidratizuju.

Kako bi sačuvali vlažnost kože, takvi tonici su bogati hidratantnim sastojcima, uljima i emolijensima. Emolijensi su preparati koji sprečavaju isušivanje kože ili u bukvalnom prevodu sredstva za vlaženje kože.
Aloja, glicerin, hijaluronska kiselina i ceramidi su neki od hidratantnih sastojaka koji pomažu koži da zadrži vlagu i čine je svežom i blistavom.

4. Sužava pore

Tonici koji sadrže visok procenat alkohola i/ili salicilne kiseline takođe imaju adstringentno dejstvo, odnosno sužavaju pore.

Ovakvi tonici su uglavnom namenjeni nezi mešovite i masne i nečiste kože sklone aknama, jer uklanjaju višak sebuma i ublažavaju nastanak akni i mitisera“, kaže kozmetičarka Barjaktarević. Međutim, zbog svog sastava mogu isušiti kožu, odnosno sniziti pH vrednost, za razliku od bezalkoholnih tonika koji su pogodni za sve tipove kože i mogu se koristiti više puta u toku dana. Zbog toga, tonike koji sadrže alkohol treba koristiti oprezno jer mogu isušiti dublje slojeve kože.

5. Poboljšava apsorpciju seruma i krema

Možda je najbolja karakteristika tonika to što potpomaže apsorpciju i efikasnost preparata koje koristimo nakon čišćenja i nanošenja tonika.

„Kada tonikom uklonimo i poslednji trag nečistoće koji može da smanji moć upijanja, i uspostavimo prirodni pH kako bi koža mogla efikasno da funkcioniše, koža može uspešnije da apsorbuje hranljivi hidratantni proizvod. Uz to, kada je koža vlažna, hranljivi sastojci se uvek mnogo bolje upijaju nego kada je suva“, objašnjava kozmetolog Barjaktarević.

Kako koristiti tonik za kožu?

Tonik se uvek koristi nakon čišćenja ili umivanja lica, a pre upotrebe seruma ili kreme. Natopite pamučni tufer tonikom i nanesite na lice, vrat i dekolte. Ako ste ekološki osvešćeni i ne želite da koristite blazinice, tonik možete naneti na dlanove i lagano ga utapkati u kožu.

Koristite tonik ujutru i uveče, ali ako primetite da vam suši ili iritira kožu, probajte drugu formulu ili ga koristite samo jednom dnevno, a onaj koji ima adstringentno dejstvo (za masnu kožu) koristite svaki drugi dan, dok se koža ne navikne. Zapamtite da tonici, iako izgledaju kao obična voda, sadrže moćne sastojke.