ZABLUDA ILI ISTINA? Da li maslinovo ulje zaista pomaže vašoj kosi?

Bake i majke su nam od malena govorile da maslinovo ulje nije samo dobro za salate i kuvanje, već i za negu kose i lica. Ali, šta misle stručnjaci?

.

 

U posljednje vreme sve se više ističe kako su svojstva ulja dobijenog kvalitetnom preradom sveže ubranih maslina zaista čudesna. A osim što ga je preporučljivo redovno upotrebljavati u kuhinji, maslinovo ulje će ti poslužiti i kao odlično sredstvo za njegu kose, posebno ako imaš prirodno kovrdžavu kosu ili suve vlasi oštećene od prečestog farbanja i peglanja.

“Svi ti tipovi kose su porozni, što znači da teže zadržavaju vlagu i  vremenom kosa postaje presušena, slaba i lomljiva”, objašnjava hemičar dr Džozef Kempbel, koji radi u kozmetičkoj industriji.

On ističe da je maslinovo ulje najviše bogato vitaminom E,omega-3 masnoćama i da ga zato treba koristiti. Njegove masnoće će ići duboko u strukturu kose i pomoći joj da zadrži vlagu, dok će vitamin E poslužiti kao obrana od sunca i zagađenja.

“Ulje će delovati sve do prvog pranja kose šamponom”, objašnjava dr Kepbel. No, nemojte sad odmah odjuriti i kupiti onaj regenerator sa slikom maslinki na pakovanju. Količina masilnovog ulja u kozmetičkim proizvodima u redovnoj prodaju neznatna je pa od njih nema neke naročite koristi”, upozorava dr Kempbel i dodaje da maslinovo ulje treba koristiti u izvornom obliku, piše miss7.24sata.hr.

Zagrejte šolju maslinovog ulja, zatim ga prespite u bočicu sa aplikatorom I nanesite na kosu, utrvljavajući ga od korena do vrhova vlasi. Zamotajte glavu u peškir i držite tako do pola sata, a zatim operite kosu. Savetuje se I korišćenje regeneratora tokom pranja kose.