Suvo četkanje najbolje protiv celulita: Radite sami kod kuće i ništa ne košta

Najnovija tehnika protiv celulita i za održavanje kože je suvo četkanje, a rezulatati su vidljivi posle samo 30 dana!

Celu kožu možete četkati, foto: Depositphotos/ poznyakov
Celu kožu možete četkati, foto: Depositphotos/ poznyakov

Prema mom iskustvu, većina sintetičkih četki su previše oštre i mogu oštetiti kožu. Ako nađete mekaniju četku, i ona može poslužiti.

Glavno je da radite to što odgovara vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete preći i na nešto „jače".

Četkanje se uvek radi na suvo. Nakon četkanja potrebno je istuširati se ili okupati, kako bi sa sebe uklonili ćelije stare kože i toksine koji se oslobađaju u ovom procesu.

Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgo prema dole i stomak odozdo prema gore.

Takvo četkanje će usmeriti limfu prema srcu.

(Napomena: Četkanje u suprotnom smeru se ne preporučuje, jer usmerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova.)

Suvo četkanje kože preporučuje se jednom dnevno - najbolje odmah ujutru, pre tuširanja. Za detaljno suvo četkanje trebaće vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja doneće dobrobit vašem zdravlju. Ako se osećate bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno.

Na mestima sa tvrdom i grubom kožom poput tabana, vršite lagani pritisak.

Ako se želite rešiti celulita, posvetite problematičnim mestima više vremena. Četkajte područja zahvaćena celulitom od 5 do 10 minuta dnevno. Da biste dobili dobar rezultat, trebali bi ovu metodu provoditi bar 5 meseci za redom.

Izbegavajte suvo četkanje na mestima gde vam je koža osetljiva ili oštećena (rane, posekotine, mesta zahvaćena infekcijom ili osipom).

Završite suvo četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri hladna ciklusa:

- na pet sekundi pustite vruću vodu (nivo toplote proverite tako: možete pod njom izdržati tek nekoliko sekundi- ne preporučuje se srčanim bolesnicima!).

- zatim provedite pet sekundi pod hladnom vodom (isti test hladnoće, da možete izdržati tek par sekundi pod njom).

- ponovite to 3 puta

- završite tuširanje hladnom vodom.

Vruće-hladno tuširanje dodatno jača kožu, pospešuje izlučivanje toksina, stimuliše cirkulaciju krvi i hrani spoljašnji sloj kože.

Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, susamovog, kokosovog ulja, maslaca, ši butera, kakaoa, avokada itd. Ako imate artritis, u mešavinu ulja dodajte malo maslaca kikirikija i ricinusovog ulja.

Održavajte četku barem jedanput nedeljno, sa vodom i sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suvom i prozračnom mestu kako bi se dobro osušila.

Dobrobiti ove metode osetićete nakon od prilike 30 dana. Da biste napravili duboko čišćenje limfe, nastavite sa četkanjem bar 3 meseca. Budite uporni i nastavite sa četkanjem.

Izvor: Alternativa za vas